Заупокойна молитва за Левски и загиналите за свободата на България

19.02.2024 г.
Автор: Архангел.бг

На 18 февруари храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, беше домакин на инициативата „Разкажи ми за Дякон Левски”. Събитието се организира от Общинския комитет „Васил Левски”, Регионалното тракийско дружество във Варна и Сдружението за възстановки „Бран”, Сдружение „Задруга Хан Крум”.

В деня, когато се изпълниха 151 години от гибелта на Васил Левски, след светата Литургия в неделния ден, в храма се събраха много хора, за да почетат паметта му. Иконом Георги Стоименов и свещеник Валентин Панайотов отслужиха заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски) и загиналите за свободата на България. Много хора бяха довели малките си деца, присъстваха и много ученици. Отец Георги се обърна към всички с думите:

Ние като християни винаги трябва да се молим за душите на нашите сродници, близки и за нашите предци, на които дължим свободата, езика, живота си. Наш дълг и чест е да си припомняме тяхното дело и да не забравяме, че днес спокойно можем да се наречем българи, защото едни хора са отдали живота си за това висше благосъстояние. И не трябва да спираме да бъдем благодарни. Трябва винаги, при всяка възможност, да учим малките деца, че това, да си свободен, е нещо много ценно, че да си свободен, означава да можеш да изразиш себе си, да имаш достойнство. В днешния свят ценностната ни система малко започва да се променя, но от нас зависи да можем да възпитаме бъдещето на нашата държава, да може то да отстоява свободата си, да се гордее с нея и да помни онези, благодарение на които днес я имаме. В освободителните борби са не едно и две имената на хората, които са оставили живота си, и трябва винаги да се стараем да помним тяхното дело и да ги поменаваме (както е прието в Църквата), защото тази приемственост е нещо много важно, и трябва да я предаваме на следващите поколения.

След това в залата на втория етаж на храма г-жа Станка Димитрова, председател на Общинския комитет „Васил Левски” във Варна, изнесе кратка беседа за Апостола, като обърна внимание и на идването му във Варна през м. декември 1868 г. Тук престоява два дни, живее с работниците във фабриката на Н. Провадалиев, и отпътува с параход за Цариград. Тя разказа на присъстващите и защо е избран храм „Св. Архангел Михаил” като място за провеждане на събитието. Сградата е била построена през 1862 г. за нуждите на откритото две години по-рано българско училище във Варна. През 1865 г. на първия етаж е уреден и осветен храмът, в който на 14 февруари за първи път е отслужена Литургия на български език, а през 1870 г. тук е открито и читалище. Така мястото се оформя като център на българската общност в града и на Възраждането във Варна и региона.

След беседата присъстващите, с венци и цветя, се отправиха към паметника на Васил Левски в пространството между Археологическия музей и Община Варна. По пътя се отбиха и до паметната плоча на улица „Марко Балабанов”, където някога е била сградата, в която е отседнал Апостола при идването му във Варна.

Още от Събития

Тодорова събота

22.03.2024 г. | протойерей Михаил Манев | Събития

Тодорова събота не е Тодоров ден. Тодоров ден се празнува на 17 февруари. Тодорова събота е, за да ни напомня, че Христос е жив. Че светиите са живи и ни помагат в нашия живот, стига да пожелаем да ги чуем. Стига да пожелаем да ги призовем да дойдат, и да не се усъмним, че е възможно...

Сбогувахме се с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

16.03.2024 г. | Събития

"Със съкрушени сърца, с голяма болка и дълбока скръб и тъга, но и с неизменна вяра и упование в нашия Господ Иисус Христос и даруваното ни от Него спасение, изпращаме днес, в последния му земен път, Светейшия наш отец и патриарх Неофит..."

Девет години от упокоението в Господа на отец Георги от Жегларци

12.02.2024 г. | Десислава Неделчева | Събития

Веднъж отидохме при отец Георги в Жегларци... Извинихме се, че му прекъсваме работата, че сме дошли по никое време, а той, зарадван, ни подкани да влезем в къщата. После, като насядахме около него, каза: „Вие не сте дошли сами, Христос ви е довел тук.”

Какво се случва в центъра