Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г.
Автор: Архангел.бг

Какво празнуваме на Йордановден? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? И защо наричаме св. прор. Йоан Кръстител и Предтеча? По тези и други въпроси поговорихме с две групи деца от Частно училище „Монтесори” на 5 януари, в навечерието на Богоявление.

Но защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? От разказа на нашия сътрудник Борислав Аврамов децата научиха, че някога двата празника са се празнували заедно като един – Богоявление – защото и при двата Бог се явява, открива се на хората. При първия празнуваме раждането по плът на Сина Божий Иисус Христос – Неговото явяване в света като човек и Бог. А при втория честваме явяването на Бога в Своята същност – като Троица, три Лица в един Бог. В онзи момент при р. Йордан Бог Отец проговорил на св. Йоан Кръстител от небесата и му представил Своя възлюбен Син, а за да няма никакво съмнение, Кой е Той, Светият Дух, във вид на гълъб, ясно Го посочил. Затова и другото име на празника е Просвещение, защото Бог ни просвещава със знанието и истината за случилото се – че Христос не е обикновен човек, а Божият Син, дошъл да изкупи и спаси човека от смъртта.   

Разбира се, беседата на г-н Борислав Аврамов беше съобразена с възрастта на децата и онагледена с празничните икони на Рождество Христово и Кръщение Господне. Не знаем, доколко можаха да възприемат богословието на думи, но от богословието в цвят и образи бяха наистина впечатлени. Сюжетите, изписани на празничните икони, материализираха пред децата чутото в беседата – беззащитния Младенец в мрачната, неуютна пещера, смирените образи на Пресвета Богородица и праведния Йосиф, възторжените ангели в небесата, възпяващи раждането на Спасителя, но и прекланящи глави край р. Йордан пред поемащия по кръстния път Христос, Когото Йоан с трепет докосва, за да Го потопи във водите, и така да се освети наново светът.

В заключение на разговора децата се замислиха и над въпроса какво всъщност е празникът. Време да не правим нищо, или време, което специално освобождаваме (изпразваме) от други грижи, за да поканим в нашия живот днес личност или събитие от миналото и да оценим значението му за нас, да му отдадем нужната почит и внимание?

След това в храма децата на практика приложиха новите знания за Светата Троица, като научиха как правилно да се прекръстват, и какво всъщност означават думите  „В името на Отца и Сина и Светия Дух”. Научиха и че свещта е само символ, а главното, което трябва да я придружава, е молитвата към Бога и Неговите светии. А докато всяко от децата се молеше пред избраната от него икона, попитахме учителите: „Как решихте да ги доведете, днес това не се случва толкова често”. „Смятаме, че е важно да имат и този опит” – отговориха те. И ние сме напълно съгласни с тях – духовният опит днес като че ли най-много ни липсва. Затова се сбогувахме с нашите гости с обещанието скоро да се срещнем пак.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като беззащитен Младенец? Как се подготвя е как се случва всичко това? Откъде научаваме за тези събития?... Важни знания, с които се запознаха децата от школата преди празника на Христовото Рождиство...

Коледари-благовестници в Рождественската нощ

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

И тази година за Рождество Христово младежите от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” с Рождественските песнопения прославиха идването на Бог Слово на земята и разнесоха благата вест в социални домове във Варна...

Какво се случва в центъра