Духовно просветен център

Велика сряда

28.04.2021 г.
Помазание Христово (teotokos.ru)
Автор: Архангел. бг

В нощта срещу сряда Господ бил във Витания. Тук, в дома на Симона Прокажени, когато в съвета на първосвещениците, книжниците и стареите било вече решено да заловят Иисуса Христа с хитрост и да Го убият, една жена „грешница” изляла драгоценно миро върху главата на Спасителя и така Го приготвила за погребение, както обяснил Самият Той случилото се. И тук, противно на безкористната постъпка на грешницата, в неблагодарната душа на Иуда, единият от дванадесетте ученици на Спасителя, се родило престъпното намерение да предаде на съвета на беззаконниците своя Учител и Господ. (Вж. още - Сламката на Иуда)

Затова в църковната служба на Велика сряда се прославя жената грешница и се порицават и проклинат сребролюбието и предателството на Иуда.

В деня, когато Господ се предава на страдания и смърт за нашите грехове, когато Той простил греховете на грешницата, Църквата в края на часовете, според древната традиция, спира да чете молитвата: „Владико многомилостиви, Господи Иисусе Христе Боже”, която се чете всеки ден през Великия пост, при отслужване на Повечерието, и с която, прекланяйки глави и колене, предстоящите просят Бога да ни дари прошка на греховете.

Също за последен път на Велика сряда се извършва Литургия на Преждеосвещените дарове, на която Църквата благовести за жената, помазала Господа с миро, и за предателството на Иуда (Матей 26: 6-16). На Велика сряда се спират и великите поклони, които извършваме по време на молитвата на свети Ефрем Сирин: „Господи и Владико на моя живот”. След сряда до Велики петък е постановено тази молитва да се чете само от монасите в манастирите. В останалите храмове се чете от сряда след Сирната неделя до сряда на Страстната седмица.

Прот. Г.С. Деболски,
„ Богослужение на Православната Църква по дни”, т.2
източник: pravoslavie.ru

 

Матей (26:6-16)

6. А когато Иисус беше във Витания, в къщата на Симона Прокажени,
7. приближи се до Него една жена, която носеше алабастрен съд с драгоценно миро, и го възливаше върху главата Му, когато Той седеше на трапезата.
8. Като видяха това, учениците Му възнегодуваха и казваха: защо е това прахосване:
9. защото това миро можеше да се продаде много скъпо, и парите да се раздадат на сиромаси.
10. Но Иисус, като разбра това, рече им: защо смущавате жената? Тя извърши добро дело за Мене:
11. защото сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате;
12. като изля това миро върху тялото Ми, тя Ме приготви за погребение.
13. Истина ви казвам: дето и да бъде проповядвано това Евангелие по цял свят, ще се разказва за неин спомен и това, що тя извърши.
14. Тогава един от дванайсетте, на име Иуда Искариот, отиде при първосвещениците
15. и рече: какво ще ми дадете, та да ви Го предам? А те му предложиха трийсет сребърника.
16. И оттогава той търсеше сгоден случай да Го предаде.
 

Още по темата
Още от Събития

Свързаност с другите: емоционално лишаване; социално изключване

13.07.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Вторият тренинг по темата „Житейските капани на нашите страхове” е посветен на два основни страха, отнасящи се до нашата свързаност с другите: емоционално лишаване и социално изключване. Петък (16 юли), 18.30 ч. Водещ - Емилия Бойчева.

Летен младежки форум - 2021

13.07.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Започна набирането на участници в шестото издание на Летния младежки форум, организиран с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Тази година Летният младежки форум ще се проведе от 3 до 7 август...

Детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи” - 2021

09.07.2021 г. | Архангел.бг | Събития

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” от 19 до 23 юли ще се проведе детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Могат да участват деца на възраст 7-18 г. с изявен интерес към изобразителното изкуство и към темата на Пленера...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори