Съвършени християни: Законът на единството (+видео)

25.05.2024 г.
Автор: Архангел.бг

В края на Великия пост, на 24 април 2024 г., в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна, се проведе беседа на тема: „Съвършени християни: Законът на единството. Лектор беше гл. ас. д-р Смилен Марков, преподавател по християнска философия във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

„Темата за единството в Църквата е поставена пред нас в един от неслучайните дни – на Велики четвъртък, първата Евхаристия. Какво е станало на Тайната вечеря? В Евангелието според Йоан, 17 глава, виждаме една молитва, разговор на Христос и Неговия Отец, в който единството е своеобразна поанта. В тази молитва Христос измолва за нас дарът на единството – „Да бъдат съвършени в единство”, казва Той. Но за да започнем да разсъждаваме за смисъла на тези думи, трябва да се оттласнем от контекста на Великия пост… През Страстната седмица ние спираме да се вглеждаме в своите слабости, за да вкусим самото Възкресение. Нашето богослужебно участие е като предвкусване на нашето собствено възкресение.”

Какви са практическите измерения на църковното единство, както са посочени в 17 глава от Евангелието според Йоан? Кои са даровете на единството, който Христос измолва за нас? Що значи да сме съвършени според 17 глава от Евангелието според Йоан? Кои са враговете на единството? Как смесваме разделението с различията? Какво да направим, за да остане нашата лична връзка с Христос и здрава, и лична? Защо ни е нужна Църквата?
Отговор на тези и други въпроси вижте в цялата беседа - ТУК.

Още по темата
Още от Коментар

Алтернатива - май, 2024

04.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Настъпва Празникът на празниците и отвсякъде чуваме поздрава „Христос воскресе”, а в отговор – „Воистина воскресе”. Но дали чуваме Самия Христос? В новия брой на „Алтернатива” са включени текстове и за спасителното за нас делото на Божия Син, и за възможността да живеем с Него...

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Какво се случва в центъра