Разговор за Благовещение с ученици от ОУ „Капитан Петко войвода”

28.03.2024 г.
Автор: Архангел.бг

Ученици от ОУ „Капитан Петко войвода” (във варненския квартал „Галата”), изучаващи Рилигия-Православие, посетиха храм „Св. Архангел Михаил” на 21 март. В навечерието на християнския празник Благовещение те научиха много за събитието, което преди повече от две хиляди години става „начало на нашето спасение”, както се пее в тропара на празника.

Беседата се проведе в храма, с децата разговаря Борислав Аврамов, отговарящ за работата с младежта към Варненска и Великопреславска митрополия. В началото той накратко им разказа историята на мястото, за което варненските възрожденци не пожалили сили и средства, за да построят училище за българските деца в града и да устроят храм, в който на български език да прославят Бога.

След това разговорът се насочи към главната тема, която интересуваше децата – празникът Благовещение. Каква е тази блага вест, която празнуваме? Както по време на богослужение, те станаха прави, за да чуят Евангелския текст, разказващ за събитието (вж. Лука 1:24-38). Кратък текст, в който всяка дума добавя смисъл в казаното. И господин Аврамов се постара да разясни подробно този смисъл.

Защо Бог избира девицата Мариам, да роди Неговия Син? Какво значи да дадеш обет през Бога, че посвещаваш живота си на Него? Според еврейския закон, ако жена даде обещание пред Бога, това обещание не можело да бъде валидно, докато не го потвърди или нейният баща, или нейният мъж. Но родителите на Богородица починали скоро, след като я поверили на възпитание в Йерусалимския храм. Затова свещениците помолили праведния Йосиф да я приеме в дома си и да се грижи за нея, за да може да спази обета си пред Бога. И тъкмо там Архангел Гавраил идва при нея и изрича известните думи: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените”. А тя се смутила от тези думи и размисляла в себе си: „какъв ли ще е тоя поздрав?”

Защо ангелът я нарича благодатна? Защо я нарича благословена? И когато той сам й отговаря и обяснява, че такива думи подобават на тази, която ще роди Божия Син: „и ще му наречеш името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Йаковов довеки, и царството Му не ще има край.” – той всъщност ѝ възвестява благата вест. за царството Божие, което идва, и идва със своя Цар. Но просто един човешки цар, един потомък на цар Давид и на Аврам – това е самият Син Божий, Който идва на земята.

Но за да се случи това, трябвало нещо много важно – съгласието на света Богородица. Света Богородица, като чула обяснението на ангела, отново недоумявала: как ще стане това? Как може да има син без баща? Макар да живеела в дома на Йосиф, макар да била сгодена за него, тя искала да спази своя обет пред Бога.Тогава ангелът й дообяснява : „Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий”.

Пресвета Богородица постепенно се доверява на казаното от ангела, доверява се на Бога и приема: „Тогава Мариам рече: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти. И Ангелът си отиде от нея”. Това съгласие я поставя веднага под ударите на закон, както и Йосиф, който трябвало да пази нейното девство, обета ѝ. Но тя решила да послуша Божията воля, и поела този голям кръст.

След разказа учениците разгледаха иконостаса на храма, за да видят къде има икона на Благовещение, и разбраха защо освен в празничния ред, събитието винаги се изобразява на царските двери, през които се влиза в олтара на храма (символ на царството Божие). Накрая те разучиха с г-н Аврамов песен, прославяща Пресвета Богородица и случилото се на Благовещение, и обещаха да поздравят своите майки и баби на 25 март – християнския ден на майката.

Още от Коментар

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението