Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г.
Автор: Архангел.бг

Фотограф: Росен Донев

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон (вж. Още). Свещениците на храма и от други храмове във Варна, както и много миряни посрещнаха иконата на бул. „Сливница” № 22 (Севастопол) и с литийно шествие преминаха през пешеходната алея, по ул. „Михаил Колони” и ул. „27 юли” и достигнаха до храм „Св. Архангел Михаил”, за който иконата е дарена (вж. Още). В храма беше отслужен благодарствен молебен и беше прочетен акатистът на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница”. Занапред вярващите във Варна ще имат още едно място, където да се помолят пред образа на Божията Майка и да поискат подкрепата ѝ в своите трудности или да ѝ благодарят за оказанта помощ.

Тропар, гл. 4
Да прибегнем към Богородица всички, които се намираме в беда, и да паднем коленопреклонно пред светата ѝ икона, зовейки с вяра от дълбините на душата си: „Дево, чуй скоро нашето моление, защото, като си се нарекла Скоропослушница, ние, Твоите раби, Те имаме като бърза Помощница в нужда“.

Кондак, гл. 6
Връхлитани от бури в житейското море, падаме под силното вълнение на страстите и изкушенията. Затова, подай ни, Владичице, ръка за помощ, както Твоят син подал на Петър, и побързай да ни избавиш от беди, та да Ти зовем: „радвай се, Всеблага Скоропослушнице“.

Още снимки от младите фотографи на майсторския клас „Вярата на фокус” (ръководител - Мария Тодорова) към Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” - вижте ТУК и ТУК.

Още по темата
Още от Коментар

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Разговор за Благовещение с ученици от ОУ „Капитан Петко войвода”

28.03.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Каква е тази блага вест, която празнуваме? В навечерието на християнския празник Благовещение учениците научиха за събитието, което преди повече от две хиляди години става „начало на нашето спасение”, както се пее в тропара на празника...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението