Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” във Варна

26.04.2024 г.
Автор: Архангел.бг

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан на 1 май от 16:00 ч. на бул. „Сливница № 22 (Севастопол) във Варна ще бъде посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон. С литийно шествие иконата ще премине по главната пешеходна улица, по ул. „Михаил Колони”, край СУ „Св. Климент Охридски”, и по ул. „27 юли” ще стигне до храм „Св. Архангел Михаил” – Божия дом, в който тя ще пребивава занапред. След внасянето на иконата в храма ще бъде отслужен благодарствен молебен.

Каним всички православни християни да се включат в посрещането на иконата, в литията и благодарствения молебен!

Иконата е известна с това, че бързо чува молитвите ни, затова и била наречена „Скоропослушница”. Пред тази икона може да се помолим за здраве, при житейски и семейни проблеми, при отчаяние, за забременяване и раждане на здраво дете, както и в много други случаи, когато сме в нужда. Вярва се, че ако отправим молитвите си от сърце, помощта идва наистина бързо.

Свидетелство на иконом Георги Стоименов – председател на Църковното настоятелство при храм „Св. Архангел Михаил“ в гр. Варна за чудното пристигане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в нашия град:

„Преди няколко месеца решихме за храм „Св. Архангел Михаил” да се направи копие на чудотворна икона, което да стои тук, в храма, за молитвена помощ на християните. Започнахме да обмисляме коя да бъде иконата. Първото предложение беше за чудотворната икона на св. Мина от Обрадовския манастир, но после аз реших, че ще бъде иконата на Св. Богородица „Скоропослушница” от манастира Дохиар на Света Гора.

Вариантите да се направи копие на тази чудотворна икона, са два: първият е да се изпише на Света Гора от светогорски монаси, да се остави в манастира, където е оригиналната икона – в случая в манастира Дохиар, където е и оригиналът на иконата, който е стенопис, да се освети, да се служи света Литургия и така после иконата да се донесе тук, в храма, за който е определена. Вторият вариант е иконата да се изпише в България от местен иконописец, да се изпрати на Света Гора, да се освети  в манастира при оригиналната икона и така да се върне в храма, за който е предназначена.

Ние решихме да изберем втория вариант, защото за нас той беше по-възможен да се случи. Затова започнахме да търсим иконописец, който тук да изпише иконата. Трябваше също да изберем и образ, който да послужи за образец, защото има най-различни копия на тази икона. Подбрахме един образ, който ми хареса много как е изпълнен, и продължихме да търсим кой ще го изпише.

Тогава видях че в Историческия парк до с. Неофит Рилски правят изложба на атонски икони. Тя продължава до края на м. април. Разбрах, че изложбата включва и икона на св. Богородица „Скоропослушница”. Свързах се с Историческия парк и им казах, че искаме да направим копие за нашия храм на една от иконите, които са в изложбата, и попитах дали може да отидем с иконописеца, за да я  видим как изглежда. И тогава те казаха: „Разбира се че може, но знаете ли, ние ще ви подарим тази икона за вашия храм”. А икона е точно същият образ, който ние бяхме избрали.

Впоследствие разбрахме, че съборният храм на манастира Дохиар, в който се намира чудотворната „Скоропослушница”, е посветен на светите Архангели. Така, с Божието благословение, с благословението на Божията майка и с благословението на светите Архангели, получихме тази икона за нашия храм , за укрепване на нашата вяра и слава на Бога и на Неговата Пресвета Майка!

Дай Боже, по молитвите на Пресвета Богородица „Скоропослушница”, на всеки, който дойде тук и се помоли искрено пред Нейния образ, Тя да помогне, като отговори бързо на неговите нужди. Амин!”

Нека посрещнем подобаващо пристигането на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в нашия град – 1 май от 16:00 ч. на бул. „Сливница” № 22 (Севастопол).

Вж. ощеСказание за чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница” от манастира Дохиар на Света гора

Още по темата
Още от Събития

Годишна изложба на Школата по иконопис към ОДК-Варна

01.06.2024 г. | Архангел.бг | Събития

На 3 юни ат 18:00 ч. в стъкления павилион на Радио Варна ще бъде открита годишната изложба на възпитаниците на Школа „Православни християнски ценности и традиции – иконопис” при ЦПЛР-Общински детски комплекс, гр. Варна...

Диалози за историята, свободата и вярата

28.05.2024 г. | Архангел.бг | Събития

Започва нова поредица срещи на тема: Диалози за историята, свободата и вярата. На 30 май 2024 година от 18:00 ч. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” ще бъде показан документалният филм „Свобода... по особено жесток начин”, разказващ за живота на Свобода Бъчварова...

Велика Събота. Смъртта на самата смърт

04.05.2024 г. | Архим. Андреас Конанос | Събития

Тази гробница е празна, никога празната гробница няма такава ценност, каквато има Божият гроб! Никога съкровищницата не е толкова ценна, когато е изпразнена от своето съкровище, колкото Божият гроб...

Какво се случва в центъра