Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Кой е нашият Бог, създал този чуден свят, за да може да живее човекът в него без никаква нужда, в пълнотата и благодатта на общението с Бога!? Какъв е този Бог, принизил Себе си до човешкото естество, за да спаси Своето творение!? Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като Младенец, за да изкупи човека и да възвърне достойнството му?

На тези и много други въпроси търсиха и намираха отговори децата от енорийската школа „Кандилце” към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” в заниманията си преди Рождество Христово. Тази година разглежданите теми в школата имат за цел да запознаят децата с нашия Господ Иисус Христос. Съобразени с възрастта им, темите се оформят красиво, богато илюстрирани, и се разпечатват на работни листи, по които се дискутира по време на заниманията. Всяко от децата има своя папка, в която листите се събират, и така до края на учебната година ще се оформи своеобразно учебно помагало, от което да могат да си припомнят наученото – в образ и текст. А какво всъщност научиха децата за изминалите два месеца преди празника?

Как грехопадението на Адам и Ева променят съдбата на човешкия род? Защо Бог решава да спаси човечеството, а с него и цялото творение? Как се подготвя раждането на Спасителя? Кои са пророците, предсказали идването Му в света? Кой е последният пророк от Стария Завет и каква е неговата роля? Как да откриваме нужните цитати в библейските текстове според посочените глави и стихове? Коя е Дева Мария, кои са нейните родители, как е избрана от Бога да роди Спасителя? Колко и кои са евангелистите, разказващи за земния живот на Иисус Христос? Какво научаваме от тях за раждането на Богомладенеца и събитията, свързани с този преломен момент в човешката история, а и на целия свят?

Особено наситена стана програмата в школа „Кандилце” през декември. Паралелно със знанията за празника, децата се учеха и на съпричастност. Те се включиха в благотворителната задружност на енориите към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, за да дарят радост за Рождество Христово на хората в нужда, които идват за топъл обяд всяка събота. Децата изработиха красиви рождественски картички и ги надписаха с искрени сърдечни пожелания. Така, освен пакет с хранителни продукти, всеки човек от „Съботната трапеза” получи и лично внимание в навечерието на празника.

На 17 декември беше последното занимание в школата преди празника. То беше общо за децата от двете групи. Първата част водеше г-жа Илка Колева-Димитрова – богослов и иконограф. По интересен интерактивен начин децата направиха „възстановка” на събитията в Рождественската нощ, използвайки научените знания за празника. Върху репродукция с изобразена празна пещера децата последователно добавяха съответния образ, докато не възстановиха „разказа”, изписан на празничната икона, и тя засия пред тях в цялата си пълнота и красота. (Вж. още за иконата на Рождество Христово)

След това г-жа Юлия Христова, която води заниманията на децата от втората възрастова група, предложи на всички една интересна игра. Беше организиран импровизиран магазин. Вълшебен! И тъй като предложените стоки нямаха материална стойност, всеки можеше да пазарува безплатно и да вземе това, от което има най-много нужда – честност, доверие, ред, послушание, учтивост, внимание, време, успех, пестеливост, любов… Разбира се, както при всяка разпродажба, предложената стока беше бързо разграбена, затова отново беше дадено време – всеки добре да прецени от какво има нужда, и да върне или размени с някого това, което може. По желание някои от децата защитиха избора си на „безценната стока”, но в края на обсъждането всички се съгласиха с г-жа Христова, че каквото и да сме пожелали да имаме от изброените ценности, те ще станат наистина наши и част от нашия живот само ако се потрудим да ги пазим и „отглеждаме” в себе си.

И така, дългият път към Рождество Христово завърши. След празничните богослужения в двата храма, в залата на втория етаж на храм „Св. Архангел Михаил” децата и учителите от школа „Кандилце” зарадваха всички със своя концерт от стихове и песни. Но и публиката не остана длъжна и бързо се смеси с участниците. Накрая дойде ред на хор „Витлеемска звезда”, който се събра и тази година. Изненадата този път беше новата песен в репертоара – „Във тази нощ” – разказваща поетично евангелските събития, свързани с Рождество Христово. Чуйте песента и научете повече за нея – ТУК.

С пожелания за весели празници и щастлива нова година децата от школа „Кандилце” се разделиха за кратка ваканция. Очакваме с нетърпение да видим в каква посока ще продължат, когато се възобновят заниманията им, за да опознаят по-добре нашия Господ Иисус Христос.

Още снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Коледари-благовестници в Рождественската нощ

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

И тази година за Рождество Христово младежите от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” с Рождественските песнопения прославиха идването на Бог Слово на земята и разнесоха благата вест в социални домове във Варна...

Какво се случва в центъра