Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Кой е нашият Бог, създал този чуден свят, за да може да живее човекът в него без никаква нужда, в пълнотата и благодатта на общението с Бога!? Какъв е този Бог, принизил Себе си до човешкото естество, за да спаси Своето творение!? Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като Младенец, за да изкупи човека и да възвърне достойнството му?

На тези и много други въпроси търсиха и намираха отговори децата от енорийската школа „Кандилце” към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” в заниманията си преди Рождество Христово. Тази година разглежданите теми в школата имат за цел да запознаят децата с нашия Господ Иисус Христос. Съобразени с възрастта им, темите се оформят красиво, богато илюстрирани, и се разпечатват на работни листи, по които се дискутира по време на заниманията. Всяко от децата има своя папка, в която листите се събират, и така до края на учебната година ще се оформи своеобразно учебно помагало, от което да могат да си припомнят наученото – в образ и текст. А какво всъщност научиха децата за изминалите два месеца преди празника?

Как грехопадението на Адам и Ева променят съдбата на човешкия род? Защо Бог решава да спаси човечеството, а с него и цялото творение? Как се подготвя раждането на Спасителя? Кои са пророците, предсказали идването Му в света? Кой е последният пророк от Стария Завет и каква е неговата роля? Как да откриваме нужните цитати в библейските текстове според посочените глави и стихове? Коя е Дева Мария, кои са нейните родители, как е избрана от Бога да роди Спасителя? Колко и кои са евангелистите, разказващи за земния живот на Иисус Христос? Какво научаваме от тях за раждането на Богомладенеца и събитията, свързани с този преломен момент в човешката история, а и на целия свят?

Особено наситена стана програмата в школа „Кандилце” през декември. Паралелно със знанията за празника, децата се учеха и на съпричастност. Те се включиха в благотворителната задружност на енориите към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, за да дарят радост за Рождество Христово на хората в нужда, които идват за топъл обяд всяка събота. Децата изработиха красиви рождественски картички и ги надписаха с искрени сърдечни пожелания. Така, освен пакет с хранителни продукти, всеки човек от „Съботната трапеза” получи и лично внимание в навечерието на празника.

На 17 декември беше последното занимание в школата преди празника. То беше общо за децата от двете групи. Първата част водеше г-жа Илка Колева-Димитрова – богослов и иконограф. По интересен интерактивен начин децата направиха „възстановка” на събитията в Рождественската нощ, използвайки научените знания за празника. Върху репродукция с изобразена празна пещера децата последователно добавяха съответния образ, докато не възстановиха „разказа”, изписан на празничната икона, и тя засия пред тях в цялата си пълнота и красота. (Вж. още за иконата на Рождество Христово)

След това г-жа Юлия Христова, която води заниманията на децата от втората възрастова група, предложи на всички една интересна игра. Беше организиран импровизиран магазин. Вълшебен! И тъй като предложените стоки нямаха материална стойност, всеки можеше да пазарува безплатно и да вземе това, от което има най-много нужда – честност, доверие, ред, послушание, учтивост, внимание, време, успех, пестеливост, любов… Разбира се, както при всяка разпродажба, предложената стока беше бързо разграбена, затова отново беше дадено време – всеки добре да прецени от какво има нужда, и да върне или размени с някого това, което може. По желание някои от децата защитиха избора си на „безценната стока”, но в края на обсъждането всички се съгласиха с г-жа Христова, че каквото и да сме пожелали да имаме от изброените ценности, те ще станат наистина наши и част от нашия живот само ако се потрудим да ги пазим и „отглеждаме” в себе си.

И така, дългият път към Рождество Христово завърши. След празничните богослужения в двата храма, в залата на втория етаж на храм „Св. Архангел Михаил” децата и учителите от школа „Кандилце” зарадваха всички със своя концерт от стихове и песни. Но и публиката не остана длъжна и бързо се смеси с участниците. Накрая дойде ред на хор „Витлеемска звезда”, който се събра и тази година. Изненадата този път беше новата песен в репертоара – „Във тази нощ” – разказваща поетично евангелските събития, свързани с Рождество Христово. Чуйте песента и научете повече за нея – ТУК.

С пожелания за весели празници и щастлива нова година децата от школа „Кандилце” се разделиха за кратка ваканция. Очакваме с нетърпение да видим в каква посока ще продължат, когато се възобновят заниманията им, за да опознаят по-добре нашия Господ Иисус Христос.

Още снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - юни, 2024

05.06.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Хората виждат Бога от различно разстояние. Бог може да бъде видян и съвсем отблизо, но за тази цел очите на душата трябва да се очистят. Как да придобием духовното зрение да прозрем, че сме се отделили се от Бога...

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово” - Варна

14.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 май (събота) 2024 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна. Подробности - в статията...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра