Образец за духовник, учител, книжовник и просветител

11.03.2024 г.
Автор: Борислав Аврамов

На 11 март Църквата почита св. Софроний, патриарх Йерусалимски и св. Софроний, епископ Врачански.

Дейността на епископ Софроний Врачански е многообразна и неговия образ е трайно вграден в националната ни идентичност като образец за духовник, учител, книжовник и просветител. 30 години е свещеник в родния Котел, 20 от които преподава на децата „книжное учение”. Всяка неделя поучава в храма на народен български език, преписва дамаскини и часослови, прави и първия препис на „История славянобългарска”.

През 1794 година е ръкоположен за Врачански епископ и 10 години управлява Врачанската епархия. Неговото дело е ценно и с това, че се явява документално свидетелство за епохата, за която нямаме почти никакви данни, както за живота и бита на народа, така и за състоянието на духовната култура тогава.

В него виждаме отразен края на средновековния ръкописен начин на разпространяване на книгите и прехода към новото време, когато с печатното слово книгата става широко достъпна за хората и започва период на масово просвещение. В крак с това ново време епископ Софроний през 1806 година издава първата българска печатна книга – своя превод на сборника с неделни проповеди „Кириакодромион” („Неделник”) на Никифор Теотокис, като в нея полага основите на новобългарския език.

Напуснал своята епархия в тежкото и смутно кърджалийско време, той се надява по този начин до неговото паство да достигне проповедта на Евангелието. Макар и в емиграция големият български архиерей и книжовник продължава своята дейност за укрепване на християнската вяра и за издигането на християнската нравственост и гражданска култура на българския народ.

Той се явява и първият български дипломат по онова време и като такъв изпраща писма до руското правителство с призив Русия да спомогне за освобождението на България.

Канонизиран е през 1964 г. заради подвижническия му подвиг за съхранение на православието по време на турското робство.
Източник - ТУК 
Към текста на „Житие и страдания грешнаго Софрония” - ТУК

Още от Православни светии

Успение на св. Методий Славянобългарски

06.04.2024 г. | Архангел.бг | Православни празници

Божествения и верен Методий да възпеем, хора, и с любов да облажим като велик пастир на славяните, честен служител на Троицата и прогонител на ересите: той се моли непрестанно за всички нас.

Надежда за „безнадеждно болните” духом

01.04.2024 г. | протойерей Игор Гагарин | Православни празници

„Радвай се, защото, някога блудница, днес си станала Христова невеста. Радвай се, чудо на Божието милосърдие, Марие равноангелна”... На 1 април почитаме паметта на преп. Мария Египетска.

Мистиката на св. Йоан Лествичник

30.03.2024 г. | Български Екзарх Стефан I | Православни празници

На 30 март честваме паметта на св. преп. Йоан Синаит, наричан още Лествичник по името на книгата му „Лествица“ (Стълба), в която описва своя духовен опит в постигането на християнските добродетели, чрез които душата постепенно възхожда към Бога.

Какво се случва в центъра