Духовно просветен център

Велика сряда

28.04.2021 г.
Помазание Христово (teotokos.ru)
Автор: Архангел. бг

В нощта срещу сряда Господ бил във Витания. Тук, в дома на Симона Прокажени, когато в съвета на първосвещениците, книжниците и стареите било вече решено да заловят Иисуса Христа с хитрост и да Го убият, една жена „грешница” изляла драгоценно миро върху главата на Спасителя и така Го приготвила за погребение, както обяснил Самият Той случилото се. И тук, противно на безкористната постъпка на грешницата, в неблагодарната душа на Иуда, единият от дванадесетте ученици на Спасителя, се родило престъпното намерение да предаде на съвета на беззаконниците своя Учител и Господ. (Вж. още - Сламката на Иуда)

Затова в църковната служба на Велика сряда се прославя жената грешница и се порицават и проклинат сребролюбието и предателството на Иуда.

В деня, когато Господ се предава на страдания и смърт за нашите грехове, когато Той простил греховете на грешницата, Църквата в края на часовете, според древната традиция, спира да чете молитвата: „Владико многомилостиви, Господи Иисусе Христе Боже”, която се чете всеки ден през Великия пост, при отслужване на Повечерието, и с която, прекланяйки глави и колене, предстоящите просят Бога да ни дари прошка на греховете.

Също за последен път на Велика сряда се извършва Литургия на Преждеосвещените дарове, на която Църквата благовести за жената, помазала Господа с миро, и за предателството на Иуда (Матей 26: 6-16). На Велика сряда се спират и великите поклони, които извършваме по време на молитвата на свети Ефрем Сирин: „Господи и Владико на моя живот”. След сряда до Велики петък е постановено тази молитва да се чете само от монасите в манастирите. В останалите храмове се чете от сряда след Сирната неделя до сряда на Страстната седмица.

Прот. Г.С. Деболски,
„ Богослужение на Православната Църква по дни”, т.2
източник: pravoslavie.ru

 

Матей (26:6-16)

6. А когато Иисус беше във Витания, в къщата на Симона Прокажени,
7. приближи се до Него една жена, която носеше алабастрен съд с драгоценно миро, и го възливаше върху главата Му, когато Той седеше на трапезата.
8. Като видяха това, учениците Му възнегодуваха и казваха: защо е това прахосване:
9. защото това миро можеше да се продаде много скъпо, и парите да се раздадат на сиромаси.
10. Но Иисус, като разбра това, рече им: защо смущавате жената? Тя извърши добро дело за Мене:
11. защото сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате;
12. като изля това миро върху тялото Ми, тя Ме приготви за погребение.
13. Истина ви казвам: дето и да бъде проповядвано това Евангелие по цял свят, ще се разказва за неин спомен и това, що тя извърши.
14. Тогава един от дванайсетте, на име Иуда Искариот, отиде при първосвещениците
15. и рече: какво ще ми дадете, та да ви Го предам? А те му предложиха трийсет сребърника.
16. И оттогава той търсеше сгоден случай да Го предаде.
 

Още по темата
Още от Събития

Държавникът, който издигна България извън рамките на земното съществуване

05.05.2021 г. | Добротолюбие.com | Събития

През 2021 г. в деня празнувахме славното Христово възкресение, затова паметта на св. цар Борис честваме на 5 май. Навършват се 1114 г. от успението му на 2 май 907 г. Кой е бил св. цар Борис и какви следи е оставил в българската история?...

Вечерята на Царството

29.04.2021 г. | протойерей Димитрий Дудко | Събития

На Твоята Тайна Вечеря, за участник ме приеми днес, Сине Божий. Защото няма да издам на враговете Ти тайната, нито целувка ще Ти дам като Иуда…

Страстната Велика седмица. От "Осанна" до "Разпни го"

26.04.2021 г. | Явор Георгиев | Събития

Всеки ден от Страстната седмица е наречен велик и свят и през всеки един от тях Църквата възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста...

Какво се случва в центъра