Ученици от кв. Галата посетиха изложбата „Св. Паисий Хилендарски. Ползата от историята”

13.06.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Ученици от пети и шести клас на ОУ „Капитан Петко войвода” във варненския квартал „Галата” посетиха Духовно-просветния център на 8 юни и разгледаха изложбата „Българската писменост: Св. Паисий Хилендарски. Ползата от историята”. Тя беше открита в края на миналата година в чест на три годишнини – 300 години от рождението на великия възрожденец, 260 години от написването на „История славянобългарска” и 60 години от канонизирането на св. Паисий за светец.

Посещението започна с беседа на двора, пред паметника на варненските възрожденци, където са изписани имената на хората, пожертвали много усилия и средства, а някои от тях – и живота си, за да пробудят българското самосъзнание на своите сънародници, да построят училище за българските деца в града и да устроят храм, в който на български език да прославят Бога. В пространството зад храма се поклониха на гроба на първия свещеник, отец Константин Дъновски, а след това разгледаха и храма, уреден на първия етаж на някогашното българско училище.

Така дойде ред и за основния повод за посещението – в голямата зала на втория етаж, учениците разгледаха изложбата, посветена на св. Паисий Хилендарски. Но защо първият образ в тази изложба е на древногръцкия поет Омир, следван от Александър Македонски и св. пророк Моисей, и как образът на Христос се вписва в тази поредица?... От съпътстващата беседа на сътрудника на Духовно-просветния център Борислав Аврамов стана ясно колко богата култура формират личността на св. Паисий. Възпитан въз основа на древната гръцка култура и на високата християнска култура на Средновековието, той много добре се ориентира както в миналото, така и в историческите обстоятелства на своето време. Духовният живот, който води като монах, му помага да види и да предаде и на своите сънародници каква е истинската, духовната полза от знанието на историята. Той се стреми да пробуди самочувствието им на народ, равностоен на другите народи, но не пропуска да обърне погледа им към поуките, които трябва да си направят от историята на другите народи, за да не повтарят техните съдби.

На паната по стените децата разпознаха образите на значими личности, за които знаят от своите учебници по история, като светите Солунски братя например, и с изненада научиха, че именно св. Паисий е този, които ги изважда от забравата и ги връща в паметта на българите, като ги включва в своята „История славянобългарска”. А фактът, че и до днес нашите историци продължават да преповтарят подбора, който той е направил още тогава, през 18 век, говори за прозрението на светеца за бъдещето на българите и за ползата от историята.

Последната група личности, включени в изложбата, също бяха познати от учебниците по история, но те вече са последователи на св. Паисий, благодарение на които се довършва неговото дело – да се пробуди българският народ и да постигне своята свобода. Последният образ сред тях също учуди посетителите. Защо изложбата за св. Паисий завършва с писателя Иван Вазов?.. Причината е, че само той може да се равнява с него по влияние върху българския народ със своето творчество. В „Под игото” и „Епопея на забравените” Иван Вазов създава новите епично-поетични образи за българите – живели след св. Паисий – които влизат завинаги в народното историческо съзнание. Патосът, с който пишат, също сродява Вазов и св. Паисий – именно той е ключът, който отваря сърцата на българите за тяхното слово.

Изложбата ще продължи до края на годината и очаква своите посетители. Добре дошли са всички учители и ученици от 1 до 12 клас, както и граждани и гости на град Варна. Може да заявите посещение на тел. 0892614691, или на e-адрес: contact@arhangel.bg.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Енорийска задружност „Дари радост за Възкресение Христово”

16.04.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на Възкресение Христово, предлагаме отново да се обединим и да подготвим пакети с хранителни продукти, които да раздадем на нуждаещите се в събота преди празника. Подробности вижте в статията...

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра