Излезе юбилейният брой 200 на "Алтернатива"

24.06.2016 г.
Автор: ик. Василий Шаган

Радвам се, че „Алтернатива” запази през годините желанието да търси и предлага отговори.

Спомням си с какъв ентусиазъм преди 15 години младежите от варненските енории на храмовете „Св. цар Борис” и „Св. Николай” решиха да правят вестника. Как му измислиха това и до днес предизвикателно име. Как смело, макар и на четири страници, се опитваха да покажат алтернативата,  различното от онова, което срещаме ежедневно в света - новата възможност, а може би и реалност. Сега се питам, какво кара младия човек да търси алтернатива? Толкова ли е оскъдно предлаганото от света и възрастните? А може би младият човек все още е чувствителен към жаждата за правда и живот?

Свидетел съм как повечето от онези младежи с „Алтернатива”- та изгубиха своя ентусиазъм, други продължиха. Някои се включиха в живота, който навсякъде е по своему динамичен. Знам и как вестникът редовно се списваше през годините и винаги се изчерпваше от скромните подставки във варненските храмове. Енориашите го четяха, четат го и днес. Но го няма онзи ентусиазъм.

Често размишлявам защо го няма не само при онези, вече зрели, младежи, но и при днешните млади? Дали защото изгубваме чистата вяра и усета към чистота, или може би в новото време хората порастват и живеят по друг начин? А може би в желанието да избягаме от комсомола, не намерихме вдъхновение? И ако заменим думата „ентусиазъм” с „вдъхновение”, откъде ще дойде вдъхновението?

На тези и на много други въпроси можем да потърсим отговор.

Радвам се, че „Алтернатива” запази през годините желанието да търси и предлага отговори. Всеки знае сам за себе си колко устоява, преди да се  скрие, пред възникващите житейски въпроси. За всички нас Христос казва: „Търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори.”

С благодарност поздравявам всички причастни за редовното списване на това издание.

Да бъде Бог Извора на нашия живот!

 

 

 

Още от Коментар

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

В търсене на душата на фотографията. Мастър клас „Родът и семейството”

25.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

В семейството човек научава всичко нужно за живота си занапред, получава и всички важни духовни ценности, предавани през поколения в неговия род. Но как да ги предадем в образ, който ще развълнува и нашите наследници? Как се снима с душа...

Какво се случва в центъра