Снощи започна Седмицата на православната книга

06.09.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Варненският и великопреславски митрополит Йоан беше водещ на тържественото откриване. В самото начало прозвучаха песнопения на хора на Катедралния храм, който тази година навърши 60 години.

„Варненска митрополия има честта да бъде гостоприемен домакин на едно от най-вълнуващите събития от живота на родната ни църква и на епархията”, каза митрополитът и разказа как форумът е учреден във вече далечната 1998 година с благословението и активното съдействие на покойния негов предшественик митрополит Кирил. В годините Седмицата се утвърждава като междуправославен форум. Митриполитът говори за образователната функция на църквата като една от най-важните и смислово-определящи в нейната мисия и присъствие в света. Винаги църквата е призовавала своите чеда не към сляпа, а към разумна и осъзната вяра, придружена от разбиране на своите смисъл и съдържание. Тя винаги е имала просветна и културна мисия.

Залата в Градската художествена галерия беше пълна с гости от епархиите на родната църква.

Тази година Седмицата на православната книга е под знака на важни за църквата юбилеи - 1070 години от успението на св. Иван Рилски и 1100 години от успението на св. Климент Охридски.

Отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия прочете обръщение към гостите от българския патриарх Неофит. В него се казваше:

Православната книга е различната книга.

Тя носи познанието на всички, които търсят богооткровените истини и искат да наситят себе си със силата на живото слово. Тази книга е възможност за всеки, желаещ да намери решението на въпросите на вярата и познанието на Христовото учение.

Книга на радост и упование.

В думите на българския патриарх имаше обръщение и към организаторите на Седмицата, които са направили много за популяризирането и опознаването на православната книга.Той определи  тази последователна работа през годините като духовен подвиг и богоугодно дело.

Вечерта продължи с думи на проф. Валерий Алексеев от Международния обществен фонд за единство на православните народи.

Последната част на тържеството беше дадена на г-жа Анула Христова от Синодалното издателство да представи книгата „Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец. Житие, аскетически поучения и проповеди”.

 

Още от Коментар

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

В търсене на душата на фотографията. Мастър клас „Родът и семейството”

25.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

В семейството човек научава всичко нужно за живота си занапред, получава и всички важни духовни ценности, предавани през поколения в неговия род. Но как да ги предадем в образ, който ще развълнува и нашите наследници? Как се снима с душа...

Какво се случва в центъра