Духовно просветен център

Рождество Христово 2020

25.12.2020 г.
Автор: иконом Василий Шаган

25 декември 2020 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, гр. Варна

Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! (Лука 2:14)

Честит празник, братя и сестри,
Така пееха ангелите, когато искаха да благовестят чрез пастирите на целия свят, че се роди Спасителят на света. Тази вест беше дълго очаквана от хората, които живееха тогава и от своите патриарси и пророци знаеха, че трябва да се роди Спасителят на света. Това предполага, че те имаха вопиюща нужда и осъзнаваха, чувстваха със сърцето си тази нужда, да дойде спасението. И то дойде по абсолютно необичаен за целия свят начин. И ако тогава е било необичайно, то помислете колко е необичайно за днешния самоуверен свят, за нас, раждането на Христос, явяването на Христос, Спасителя на света. Необичайно, защото ние днес не винаги си задаваме въпроса, дали има нужда светът от спасение, а ако си го задаваме, то е най-често чрез различни зелени движения – да спасим планетата, да оправим икономиката или политиките в света. И това е хубаво, и възможно е в наша власт, но Христос не дойде като очаквания от мнозина цар иудейски, за да спаси иудеите от римското робство, не дойде да оправи политиката на Римската империя, а дойде като такъв, Който ще спаси човеците от греховете им. И ако греховете са нашите основни болести, които объркват нас, нашето лично самочувствие и така целия свят, защото мирът в света зависи от нас, то това предполага, че спасението на Христос всъщност е най-важното нещо. И ако ние не се вгледаме, няма да осъзнаем целия промисъл на Бога за спасението, защо Той по този начин изпраща Своя единороден Син, знаейки, че Той ще спаси света чрез страшна жертва, ще бъде убит на кръста заради това, защо го прави. А Той го прави не просто да изпълни Своя план от сътворяването на човека, а защото има голяма любов към хората, заради която и ни е сътворил по Своя образ и по Свое подобие, дълго и внимателно е подготвял това спасение и най накрая това се е случило.

Въплътилият се Христос, Чието раждане ние днес празнуваме, е роденият Бог, Който е истински Бог, но и истински човек. Това е много важно, за да се случи спасението, защото, бидейки Бог, Той можа да принизи Себе си до нас, творението, и да поеме най-тежките грехове на човечеството и смърт. Той показа не просто Своето смирение, а какви трябва да бъдем ние, хората, какъв трябва да бъде всеки един от нас. Образът на Христос не е просто една красива фигура в историята на човечеството – образът на Христос е образът на истинския човек. Това е толкова важно за нас, които си задаваме въпроса: какво трябва да направя, за да се обновя и преобразя, за да напредна, за да се освободя!? Ето, Христос отговаря на всичките ни въпроси! (...)

Още от Проповеди

Пасха Христова. 2021

03.05.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Сега Христос ни призовава чрез Своето възкресение не просто да се зарадваме, а да се включим в Неговата божествена вечност. Нашият Творец, Който ни е сътворил свободни, като любещ Баща очаква да повярваме, и в надеждата си да Го потърсим. Защото търсещият неминуемо ще намери. Ще намери себе си в единството със своя Творец...

Застанали пред кръста на Христос

30.04.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Не можем да живеем без Бога, не е възможно. И цялата човешка история от грехопадението до ден-днешен е свидетелство за това, че човекът не може да бъде човек без Бога. Без Бога, изгубваме не просто Бога – губим себе си!

Разпознавате ли Го? Слово пред Светата Плащаница в Храма на Христос Спасител

30.04.2021 г. | епископ Тихон (Шевкунов) | Проповеди

Всяка година, столетие след столетие, на Велики Петък от Страстната неделя, свещениците изнасят в центъра на православните храмове една специална икона. Иконата на самотния, оголен и покрит с рани мъртвец...

Какво се случва в центъра