Решителност и дръзновение на вярата

07.05.2022 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган на Томина неделя – 1 май 2022 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, гр. Варна

Христос воскресе!

Днешното Евангелие, братя и сестри, свидетелства за това, че Иисус е Христос – тоест пратеник на Бога, Негов помазаник, Син Божий – и ако повярваме в Него, ще имаме живот в Него. Така той проповядваше своя живот – Себе Си като живот. И след Своето възкресение, както чухме, се явяваше дълго време сред учениците Си и ги благославяше, като им казваше: „Мир вам”.

Днешната неделя е посветена на св. апостол Тома. Той не беше с учениците, когато Христос им се яви за пръв път, и когато те му засвидетелстваха, че Той наистина е възкръснал, Тома поиска да Го види и дори да опипа Неговите рани. Сигурно искаше да види във възкръсналия Христос Този, който беше разпънат на кръста. И Христос му показа Своите рани. А Тома изповяда Христа, като каза: „Господ мой и Бог мой!” И това, братя и сестри, са забележителни думи относно това, по какъв начин ние да приемаме и как да се покланяме на Христос – Той е нашият Господ и наш Бог! И ако тези думи звучат така естествено за нас, защото като че ли всички ги приемаме, то това, което изповяда Тома, кагато видя Христос, видя неговите рани, това е свидетелство за тази искреност, която Тома изрази много преди Христос да бъде разпънат и да възкръсне. (…)

Вижте цялата проповед в прикачения видео файл:

Още по темата
Още от Проповеди

„Радвай се, обновление на заченатите в грях”

12.04.2024 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Закопнели и жадуващи за истинската чистота, имаме пред себе си Богородица - най-добрият пример, за това, че е възможно да се случи спасението, възможно е да се случи очистването, щом тя ги е достигнала, бидейки като нас човек...

„Ти си проповед на пророците и украшение на апостолите”

29.03.2024 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

За образа на Богородица и истинското покаяние, като път към царството Божие. Проповед след Малкото повечерие с канона и 2-ра статия на акатиста към Пресвета Богородица, храм „Св. Николай Чудотворец”...

Живот с Бога, път към Бога, към истината и вечното спасение

24.03.2024 г. | Архангел.бг | Проповеди

Днес мнозина говорят за Православието като за някакво културно наследство. А ние трябва да им отговорим, че то е тайнственият духовен живот на вярващите за придобиване на благодатта на Светия Дух... Първа неделя на Великия пост - Тържество на православието.

Какво се случва в центъра