Духовно просветен център

Небето в нас

19.06.2021 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган на Възнесение Господне – 10 юни 2021 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

Днес е Възнесение Господне – честит празник, братя и сестри!

Ето, чухме как Христос четиридесет дни след Своето възкресение се явяваше на Своите ученици, показа им Своето тяло и Своите рани, че не е дух, а е възкръснал в плът, която е обновил от тление към нетление, чухме как ще им изпрати утешение – Духа на истината, който да пребъдва с тях вовеки и да ги изпълва с божествена благост, чухме как се възнесе в четиридесетия ден, като ги благославяше, а те след всичко си заминаха за Йерусалим с голяма радост.

Това събитие, братя и сестри, не е обикновено събитие. Това събитие изпълва всички очаквания и изпълва с дух цялото дело на Божието спасение. И ненапразно Христос именно в четиридесетия ден се е възнесъл на небето. Както след Своето раждане в четиридесетия ден беше занесен в храма, за да бъде показан на Бога. Както след Своето кръщение в четиридесетия ден, след изкушението, победи лукавия и го пропъди от Себе си. Така и след Своето възкресение в четиридесетия ден се възнесе на небето и в това възнесение, забележете, възнесе на небето обновената човешка плът, обновения човек. Защото през цялото време, от Неговото раждане до Неговото възнесение, ние виждахме в Него Богочовека и човека, който Той е съединил в Себе си, обновил и възнесъл на небето, за да седне от дясната страна на нашия небесен Отец.

Какво може да означава това за нас и за делото на нашето спасение? (...)

Ние, успоредно със своето незнание – за Бога, за това, откъде сме произлезли и към какво сме призвани, имаме в себе си и забравата за това, което Бог е вложил в нас. От една страна, като дихание за живот, а от друга страна е вложил в нас Своя образ и подобие и ни е направил участници в Своята божествена слава, за да можем заедно с Него да разделим цялата Негова божествена благост в Неговото божествено царство, т.е. да разделим с Него небето, което той е устроил, и което не е някъде там, във висините, а което е в самите нас... нашето лично причастие с нашия Спасител Иисус Христос, Който дойде и стана човек, да съедини в Себе си Бога с човека, да възроди човека и отново да го издигне от земята към Небето. (…)

Чуйте цялата проповед в прикачения видеофайл:

Още по темата
Още от Проповеди

Всеки ден е ден за избор

11.07.2021 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Всеки ден от нашия живот е ден за избор, шанс да положим ново начало в нашия живот. Да изберем да бъдем истински свободни чрез Христовите заповеди, защото те ни указват пътя към вечния живот. Да изберем да се поправим. Да изберем да очистим сърцата си...

Светило за тялото е окото (Мат. 6:22)

10.07.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Любовта е тази, с която трябва да гледаме един на друг. Тя е тази светлина, която ни открива истинските образи. Тя поражда в нас мир и търпение, които са източник на радост... Но как да се научим да гледаме с любов на света и на ближния?

Когато Бог е на първо място

03.07.2021 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Днес е първата неделя след Петдесетница ние честваме всички светии, с цялото им многообразие… Но всичко, което четем в житията им, не се е случило за един ден...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори