Отново за "Моето гадже е ангел", второ мнение

29.11.2014 г.
Автор: Румяна Рашкова

Още едно мнение за филма на режисьорката Вера Сторожева „Моят приятел е ангел”.

Романтична комедия, която предлага своята версия на разработвана вече тема – какво би се случило, ако ангел от небесното войнство попадне в нашия свят – Москва, 21 век.

Премиерата на филма за Русия е на 2 януари 2012 г. Критиката го посреща с противоречиви отзиви – от „плагиатство и халтура” до „позитивен и нужен”…

Филмът предизвика спор и в залата на Духовно-просветния център. Доколко е полезен един неканоничен филм за православния християнин? Не са ли по-полезни филми като „Остров”?... Друг въпрос е доколко съвместими са понятията комедия и канонично, и доколко отворен остава за другите християнинът, търсещ във всичко канона.

Филмът определено оставя най-приятно впечатление, сюжетът се развива така, че запазва място за загадката и чудото, което и се случва в крайна сметка. От убеждението, че животът е тук и сега, героинята израства до осъзнаването на любовта и нейната неподвластност на времето. Истината не е непременно сложно изказана, понякога можем да я открием и в един по-лек жанр.

 

Още по темата
Още от Коментар

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението