Духовно просветен център

Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - финал 2020 г.

31.12.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Още един от проектите, по които работихме в Духовно-просветния център през 2020 г., приключи онлайн. След финалните презентации на фотокурса в последния ден на ноември, също дистанционно (вж. Още), на 22 декември се проведе финалът на Младежкия ораторски форум. Тази година в него се включиха само три варненски гимназии – Първа ЕГ, Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри” и ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”– общо 22 млади оратори от втора възрастова група (10-12 клас). 9 от тях – победителите от училищните кръгове (които също се бяха провели дистанционно) достигнаха до финалния кръг.

Според регламента, всеки от участниците беше подготвил две речи. Общата тема, зададена от нас, тази година беше: 150 години Българска екзархия. Защо е важно това събитие и далри е само част от църковната история? (вж. Още) А втората реч на ораторите обикновено е по тема, която ги вълнува и смятат, че е важно да я споделят и с другите. Очаквано, реалността, в която живяхме през тази необичайна година, намери отражение и интерпретация и на ораторския форум. Имаше речи за изолацията, за дистанционното обучение, за агресията и свободата на словото в социалните мрежи, за глобалното затопляне и необходимостта да се вземат спешни мерки, и разбира се, не беше забравена вдъхновяващата и преобразяваща сила на любовта...

Получените видеоклипове с речите на ораторите бяха изгледани от журито. Тази година то беше в състав: председател - иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център, и членове – доц. Бойчо Бойчев, философ, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”, и Румяна Рашкова, сътрудник на Духовно-просветния център.

Първите две призови места журито определи за финалистките от Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри” – първото място за Деница Маринова от 12 кл., а второто за Рада Колева от 10 кл. Третото място зае Калоян Георгиев (10 кл.) от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”.

И тъй като в тазгодишния неприсъствен формат нямаше как да бъдат излъчени победители на участниците и на публиката, журито присъди три поощрителни награди: Симеон Симов (11 кл.) и Емануела Димитрова (10 кл.) от Първа ЕГ и Бирсен Халил (10 кл.) от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”.

Освен част от наградния фонд на форума за своето участие във финалния кръг всеки от отличените ученици получи грамота със знака на Ораторския форум и последния брой на младежкото издание „Алтернатива”.

Благодарим и на всички младежи, които приеха предизвикателството и се включиха в това по-особено издание на ораторския форум, а също така благодарим и на учителите, които им помогнаха в подготовката и организираха училищните кръгове.
До нови срещи в следващото издание през 2021 г. И дай Боже, то да е на живо!

Откъси от речите на ораторите – скоро Тук

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Малък подвиг в Негово име

29.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Ето как Църквата се сдоби с още двадесетина смели малки подвижници, и в тези дни всеки от тях се опитва да се справи с нещо свое – нещо, с което е готов да се раздели, за да срещне с Христос…

Алтернатива - май, 2021

28.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вече 20 години „Алтернатива” поздравява християните с настъпването на Празника на празниците. В тази юбилейна за изданието година решихме да припомним на читателите статиите за Възкресение Христово от първия брой, посветен на най-светлия християнски празник (бр. 4/ 2001 г.)...

Енорийска задружност - Пролет 2021

23.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Обявяваме началото на пролетната енорийска кампания „Дари радост за Възкресение Христово”. Ще събираме само дълготрайни пакетирани продукти или парични средства, с които да се закупят продукти. Виж повече в статията...

Какво се случва в центъра