Духовно просветен център

Как стоим пред Бога?

10.02.2020 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов в Неделята на митаря и фарисея, 9 февруари 2020 г., храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” Варна

В името на Отца и Сина, и Светия Дух!

Братя и сестри,
Тези четива, които ни подготвят за Великия пост, особено този пример, който ни дава Господ с митаря и фарисея, показват как да заставаме пред Господ, как да се молим и какво отношение да имаме към другите. В Евангелието се казва, че митарят излязъл по-оправдан. Фарисеят също се оправдава, оправдава се с това, че следва Бога в своя живот, търси Го, благодари Му за всичко, дава десятък... Но това, което Бог не одобрява, е това, че той се е превъзнесъл.

Всъщност, братя и сестри, всеки от нас, който търси Бога, всички, които сме в Църквата, имаме този момент, когато човек в своя стремеж да бъде праведен, се самозабравя. Самозабравяме се и, когато видим човек, за когото знаем, че е грешен, в храма или в изобщо в живота, започваме да го осъждаме в мислите си, в разговорите си. Именно с това трябва да се борим, защото именно това ни разрушава, разрушава и нашата вяра към Бога. Бог не иска от нас това да види – Той казва: „Не съдете, за да не бъдете съдени”. (...)

Вижте цялата проповед във видеофайла под текста.

Думи на о. Алексей в края на Литургията:
Това, което беше правилно в ситуацията, е фарисеят да помисли, а не да осъди митаря. Всъщност той би трябвало да се радва. Така, както Бог се радва на всеки каещ се грешник. Той трябваше да се радва, че този човек търси Бога и има смирение – както пише в Евангелието, той не смеел да повдигне очи към небето, но явно не е готов още да скъса с начина си на живот.

Всъщност това, което се случва с този митар, го видяхме докрай при Закхей, началника на митарите. Той направи докрай всичко, за да види Христос. И Христос го видя. Закхей се отказа от всичко, което е взел в повече, и половината от своето раздаде на бедните. Нека и ние вземем пример от него и както той се отказа от това, към което цял живот е бил привързан, така и ние да се преборим с нашите страсти, за да чуем и ние как Христос казва: „Ето, днес стана спасението на този дом”. Амин. 

Още по темата
Още от Проповеди

Пасха Христова. 2021

03.05.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Сега Христос ни призовава чрез Своето възкресение не просто да се зарадваме, а да се включим в Неговата божествена вечност. Нашият Творец, Който ни е сътворил свободни, като любещ Баща очаква да повярваме, и в надеждата си да Го потърсим. Защото търсещият неминуемо ще намери. Ще намери себе си в единството със своя Творец...

Застанали пред кръста на Христос

30.04.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Не можем да живеем без Бога, не е възможно. И цялата човешка история от грехопадението до ден-днешен е свидетелство за това, че човекът не може да бъде човек без Бога. Без Бога, изгубваме не просто Бога – губим себе си!

Разпознавате ли Го? Слово пред Светата Плащаница в Храма на Христос Спасител

30.04.2021 г. | епископ Тихон (Шевкунов) | Проповеди

Всяка година, столетие след столетие, на Велики Петък от Страстната неделя, свещениците изнасят в центъра на православните храмове една специална икона. Иконата на самотния, оголен и покрит с рани мъртвец...

Какво се случва в центъра