Послеслов за жените-мироносици

30.04.2017 г.
Юлия Станкова - Посещение на гроба Господен, 2015 (pinterest.com)
Автор: о. Василий Шаган

Жените са женствени, когато са поставени редом с мъжествени мъже
(15 май 2016, храм  „Св. Николай”)

Никъде на друго място не може да се види женската чистота, освен в тези евангелски образи, които ние днес празнуваме. Това са тези жени, които са следвали Христос. Една от тях, бидейки кръвоточива, очаквала Божията милост, друга изляла миро върху Него и с косите си обтривала нозете Му, въпреки че някои от апостолите роптаели срещу това; трети стоели пред Кръста, докато всички останали се разбягали от страх, четвърти отишли рано на гроба да Го помажат по юдейския обичай. Носели миро, без всякакъв страх от властите. Тях наричаме мироносици. В историята на цялата Църква виждаме жените, които може би са подражавали на Божията майка и на жените-мироносици, образ на истинската чистота.

Какво е женската чистота, братя и сестри? В днешния свят този въпрос е уместен. Защото в голяма степен е изгубен образът на женската чистота и девственост. Затова днес може да се каже, че най-голямото украшение на жената е нейната чистота. Тя се изразява във външния образ, подчертан с начина на обличане и поведение в обществото, но най-вече се отразява в нейната духовност и нагласа спрямо Бога, спрямо семейството и мъжа в дома и, разбира се, спрямо децата, тяхното раждане и  възпитание.

Жените за всичко внимават, всичко следят да бъде красиво, истинско, чисто и правилно. Светът днес диктува друг образ на жената, която може да се появи разголена, нечиста и дори с брада. Повярвайте ми, мъжете обичат чистата, истинската жена, не онази, която днес се опитва да се покаже в света с други за нея предизвикателства и средства.

Затова в Деня на жените-мироносици нека поздравим жените с най-искрената и сърдечна препоръка да се стараят да останат истински жени докрая, за да бъдат обичани от своите мъже, да им показват своята женска красота, нежност, топлина, вярност, ласка. Това търсят мъжете у жените, не друго. Жени, останете добри съпруги на своите мъже, добри домакини, добри майки, като показвате на своите деца каква трябва да е жената у дома.

Въпреки, че днешният свят кара жената да работи наравно с мъжа и много често това се случва по принуда, без волята на жената,  аз вярвам, че са малко онези, които наричаме кариеристки и амбициозни жени и които загърбвайки всичко женско, се опитват единствено да израстват по стълбицата на кариерата. Повече са тези, които тайно в себе си имат това женско начало, но за съжаление, поради нашата мъжка немощ, те не могат да си позволят докрая да бъдат жени.

Светът до такава степен се обърка, че сега някои жени неволно се еманципират и искат да вървят в крак с мъжете, защото като че ли нямат друг избор. Но и в тази ситуация, можем да оставаме истински човеци. Мъжете на своето място и жените на своето място, надарени от Бога с тези особени дарове. Мъжките и женските дарове са различни и така, привличани един от друг, да се стремим към онази цялостност, към която се е стремил още Адам. Когато Бог го е видял и казал: не е добре за човека да е сам, да му сътворим помощник нему подобен, Той е видял тази вътрешна недостатъчност да бъде сам. И сътворил Ева такава, че да допълни мъжа с женското начало. А на мъжете трябва да препоръчаме да търсят у жените истинската женственост. Повярвайте ми, жените са женствени, само когато са поставени редом с мъжествени мъже.

 

Още по темата
Още от Проповеди

Когато сърцето търси изход

21.07.2024 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Как трябва да живеем, за да каже Той: Ето, този е Мой възлюбен син?!... Колкото и странно да е, това започва с дръзновението да видиш другия човек, с дръзновението да откриеш себе си в другия, да направиш така, че той да бъде щастлив и радостен...

Всеки ден е ден за избор

20.07.2024 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

На 21 юли (неделя) се навършват две години от кончината на отец Илия. В същия ден, след Божествената света Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец", Варна, ще бъде отслужена панихида в негова памет.

Да бъдем свидетели

14.07.2024 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Оказва се, че за да светим в този свят, не се изисква от нас да бъдем насилници, да бъдем взискателни към хората... Да свидетелстваш, означава да живееш с Христа, да бъде нашият живот изпълнен с радост и дръзновение в дома ни, в работата ни...

Какво се случва в центъра