Духовно просветен център

Енорийска задружност в навечерието на Възкресение Христово

14.04.2020 г.
www.saint-andrew.net
Автор: Архангел.бг

На Велики вторник си припомняме наставленията на Господ Иисус Христос как да извършваме милостиня. Той дава за пример бедната вдовица, която отделила от прехраната си две лепти и ги дарила за храма. Чуваме и разказа за десетте девици, пет от които не се погрижили да имат масло за светилниците си в очакване на Божествения Жених. Тълкувайки притчата, св. Йоан Златоуст казва: „маслото е милостинята или всичките ни добри дела”. Той ни напомня, че трябва „да бодърстваме и да не униваме”, да живеем винаги във връзка с Господа, да бъдем винаги духовно готови да посрещнем Спасителя. Нека в дните около Христовото Възкресение се погрижим да напълним с елей и нашите светилници.

В настоящата ситуация на извънредно положение нашата инициатива Енорийска задружност не може да се случи, както друг път, но може да откликнем на поканата на отец Василий, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” Варна, който предлага следното:

„Скъпи приятели, като вярвам, че заедно с Вас сме Църква, ИСКАМ ДА ВИ ПОКАНЯ НА ЦЪРКВА. До Великден останаха броени дни и аз обявявам нашата предпразнична енорийска задружност. Този път предлагам да е малко по-различна: Ще се опитаме да приготвим празнични пакети за нашите братя и сестри от енорията, които са в нужда. Всеки от нас може да се включи с продукти, парични средства или някаква доброволна работа. Може заедно с децата си да приготвите и някакви празнични честитки с пожелания, може да са с мисионерска насоченост - те по преценка на свещеника може да се подаряватна хората, които ще посетят нашия храм по празниците.
Църквата сме ние, събрани в името на Христос. Той да ни води!”

Да дарим радост за Великден!

Още по темата
Още от Милосърдие

Милостинята

22.04.2021 г. | старец Никон Светогорец | Милосърдие

Човеколюбието е корен на всички блага и негов израз е милостинята, Този, който е милостив, обича хората. Този, който обича Божиите образи – хората, почита и обича Бога. Затова мнозина водят борба да не станат сребролюбиви...

Вместо цветя… храна за нуждаещи се

13.03.2021 г. | Архангел.бг | Милосърдие

На 12 март в Духовно-просветния център постъпи дарение от ЧДГ „Аз съм българче”. Благодарим на учителите на децата, както и на родителите, подкрепили идеята да станат съпричастни на благотворителната дейност на енорията...

Енорийска задружност – Есен 2020

27.11.2020 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Обявяваме началото на поредната енорийска кампания „Дари радост за Рождество Христово”. Приканваме всички към съучастие в милосърдието! Нека св. Николай и св. Архангел Михаил ни помагат в това дело!

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори