Църквата не потиска и не ограничава личността, а дарява свобода и спасява от лъжите на този свят

26.06.2016 г.
Автор: Явор Георгиев

Текстът е на дългогодишния редактор на издание "Алтернатива" Явор Георгиев

Вече 15 години изданието „Алтернатива” се старае да отговори на духовните търсения на хората, влизащи в храма. То привлича и провокира със своето име, и точно това целят неговите създатели през 2000 година, когато излиза за първи път.

Младежи от енориите при варненските храмове „Св. цар Борис” и „Св. Николай Чудотворец” подготвят първите броеве – 4 страници с истините на православния живот, провокиращи хората да се вгледат в себе си и в околния свят, за да намерят алтернатива в своите избори.

С нарастване на интереса към вестника, през 2004 година той става епархийски с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и започва да излиза ежемесечно, вече с 12 страници. Продължава просветителската линия в помощ на онези, които в своите търсения могат да изпаднат в крайностите на секуларизма или фалшивата религиозност. Мнозина днес смятат себе си за православни, но се ограничават само до традицията и не вникват в същността на нашата вяра. В „Алтернатива” се публикуват както преводни текстове на известни съвременни богослови, така и текстове на български автори, миряни или свещеници, които споделят своя опит от общуването с Бога и свидетелстват, че животът в Църквата не потиска и не ограничава личността, а напротив – дарява ни свобода и спасява от лъжите на този свят.

От юли 2011 година изданието е с променен дизайн и увеличава страниците си на 14. При встъпване на длъжност през 2013 година  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови „Алтернатива” да продължи да излиза. И от Възкресение Христово – май, 2015 година тя вече е във формат на малка книжка, 32 страници.

Благодарим на всички наши читатели за подкрепата!

 

 

 

Още от Коментар

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

В търсене на душата на фотографията. Мастър клас „Родът и семейството”

25.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

В семейството човек научава всичко нужно за живота си занапред, получава и всички важни духовни ценности, предавани през поколения в неговия род. Но как да ги предадем в образ, който ще развълнува и нашите наследници? Как се снима с душа...

Какво се случва в центъра