Алтернатива - юли, 2024

05.07.2024 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат юлският брой (296) на „Алтернатива”. Темата на броя – „Бог уважава човешката свободна воля” – ни напомня най-съществения принцип в отношенията между Бога и човека и ни дава добър повод да се замислим, доколко ние се ръководим от този принцип в отношенията си с другите, и склонни ли сме да го нарушаваме, дори и целта ни да е „опазване на Православието”.

Предлагаме в анонс редакторската колонка на броя:

Него като видя, Петър дума на Иисуса: Господи, а тоя какво? Иисус му казва: ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е? Ти върви подире Ми.” Йоан (21:21-22)
Четейки тези редове, си давам сметка колко приличаме на Петър и ние днес. Когато излезе този брой, вече ще се е състоял изборът на нашия нов Патриарх и, надявам се, всички ще са се успокоили. Не така обаче изглежда обстановката сега.
Пишейки тези редове, с болка искам да спомена за една черта, която се проявява у доста хора, които вместо да се справят с нея, навреждат не само на себе си, но и съблазняват други, неукрепнали във вярата братя и сестри. А това е именно прекалената вяра в своите сили. В същото време вярата в Божия промисъл е някак – само на думи, а не на дела.
„Не ние ще спасим света
– неслучайно избрахме първата статия в този брой да бъде с такова заглавие. Лимасолският митрополит Атанасий подчертава, че свръхчувствителността е голям проблем за съвременния човек. Толкова много се вживяваме, тревожим и влагаме ненужни духовни и душевни сили в дадена ситуация, че забравяме за основното – че Бог промисля всичко. Вместо да му се доверим и да поискаме помощ от Него, ние се държим, сякаш Той има нужда от нашата защита.
И сега, и след избора на Патриарх – винаги ще има недоволни, но нека да не забравяме какво отговори Господ на въпроса на апостол Петър: „
тебе що ти е?”, и допълни: „Ти върви подире Ми”. Тоест нека първом да внимаваме нашата вяра, нашата връзка с Него да е наред, и тогава с душевно спокойствие ще можем да реагираме на всяко събитие както в личния ни живот, така и в Църквата. Да не забравяме Божието обещание, че Господ е винаги с нас, и основаната от Него Църква ще просъществува, и „портите адови няма да й надделеят” (Мат.16:18).
Явор Георгиев

В броя четете текстове на: св. Порфирий Кавсокаливит, Лимасолския митрополит Атанасий, архиепископ Йоаким Джосану, архимандрит Варнава Янку, ставр. иконом Цветан Флоров, отец Харалампос Пападопулос, доц. д-р Мариян Стоядинов, Константин Вирджил Георгиу. Продължава и поредицата разяснения за Символа на нашата вяра, от книгата „Нашата вяра” на архимандрит Серафим Алексиев.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Трета среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата”

23.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Филм и разговор за стареца Паисий в третата среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата” - на 25 юли от 18:00 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”, Варна...

Започна детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!” - 2024

16.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил” във Варна на 15 юли започна дванадесетото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Освен основната тема, изразена в надслова, тази година децата ще се запознаят с няколко от притчите на Христос...

Втора среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата”

25.06.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 27 юни - четвъртък, от 18:00 ч. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна, ще се проведе втората среща-диалог от новата поредица.Този път ще бъде показан документалният филм „Не от този свят”...

Какво се случва в центъра