Духовно просветен център

Алтернатива - май, 2021

28.04.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат майският брой (259) на „Алтернатива”. Всеки изминал ден на Страстната седмица ни приближава към Възкресение Христово и в очакване на пасхалната нощ може би всеки християнин си прави равносметка на изминалата Четиридесетница. Промени ли се нещо в нас и в нашия живот? Или все още си мислим, че има време…

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

„Ние не можем да не говорим за това, що сме видели и чули” (Деян. 4:20) – така казвали апостолите и постоянно проповядвали за възкръсналия Христос, и със своята проповед обърнали тогавашния свят. Защо сега, когато имаме неимоверно повече възможности за разпространението на словото Божие, много храмове, в които да служим Литургия, а благодарение на техническия напредък проповедта ни може да бъде чута във всяко едно кътче на земята, ние не успяваме да обърнем света? С какво онези единадесет души, са превъзхождали многобройните християни днес? Дали само с това, че са видели възкръсналия Христос, или има нещо друго?
Истината за Възкресението на Христа Спасителя се състои в това, че Богочовекът възкръсна и възкреси и човешката природа, която бе възприел, и по този начин преобрази човешкото естество. Всеки човек има период, в който се докосва лично до тази истина, но за съжаление с времето това радостно състояние на духа бива заглушено от нашите немощи, леността ни и прекалените грижи за живота ни в този свят. Очакването и празнуването на Възкресение Христово е именно време да възстановим и утвърдим живата си с връзка с Господа.
Вече 20 години Алтернатива поздравява християните с настъпването на Празника на празниците. В тази юбилейна за нас година решихме да припомним на читателите статиите за Възкресение Христово от първия брой на изданието (бр. 4/ 2001 г.), посветен на най-светлия християнски празник.
Явор Георгиев

В броя четете още текстове на: Св. Инокентий Алеутски, Лимасолския митрополит Атанасий, митрополит Антоний Сурожки, архимандрит Сава Мажуко, протойерей Александър Шмеман, протойерей Василий Сарян, отец Игор Зироевич (вж.Тук), отец Спиридон Скутис, Владимир Лоски, Ренета Трифонова.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Малък подвиг в Негово име

29.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Ето как Църквата се сдоби с още двадесетина смели малки подвижници, и в тези дни всеки от тях се опитва да се справи с нещо свое – нещо, с което е готов да се раздели, за да срещне с Христос…

Енорийска задружност - Пролет 2021

23.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Обявяваме началото на пролетната енорийска кампания „Дари радост за Възкресение Христово”. Ще събираме само дълготрайни пакетирани продукти или парични средства, с които да се закупят продукти. Виж повече в статията...

Алтернатива - април, 2021

04.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат априлският брой на „Алтернатива”. Включени са текстове на Навпактския митрополит Йеротей, в които е синтезирано учението на Църквата за духовния живот и подвига на християнина за изцелението на душата.

Какво се случва в центъра