Духовно просветен център

Алтернатива - февруари, 2021

12.02.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат февруарският брой (256) на „Алтернатива”. В него се обръща внимание на подготвителните седмици преди началото на Великият пост – време, което Църквата ни дава да се съсредоточим и приготвим за предстоящото духовно пътешествие. И макар че мнозина от нас не за първи път ще се включат в него, тази начална равносметка не е излишна за никого. Какво си струва да вземем с нас по пътя, който ще ни отведе до кръстната жертва на Спасителя и славното Му възкресение?... От Любов Той създаде света, прави всичко от любов, за любов, с любов. Пред тази любов какво сме достойни да Му предложим?

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Подготовката за посрещането на великия християнски празник Възкресение Христово не започва с началото на Великия пост, а с три подготвителни недели преди него. Първата от тях е тази, на фарисея и митаря. В нея се задава тонът на целия предстоящ пост и човек трябва да си отговори на въпроса, ще тръгне ли към истинския Живот, или ще продължи да живее живот, мъртъв откъм духовност.

Защо точно тази неделя дава началото на този дълъг духовен път към осмисляне на празника? Защото именно притчата за фарисея и митаря ни разкрива с каква вътрешна нагласа трябва да тръгнем да се доближаваме до Бога. Важно е да осъзнаем, че липсата на смирение прави това доближаване невъзможно. А тази липса се обуславя от нашата гордост, която пък се подхранва от нашето его. Ето защо, за да доближим Бога, ни е нужно покаяние, пълна промяна, а не угаждане на своето его.

Ръката на Бога е винаги протегната към нас, остава и ние да протегнем своята. Но дори и за това да нямаме сили, Бог, Който е сърцеведец, ще види нашето покаяние и веднага ще се притече на помощ. Ще разберем, че в борбата с вехтия човек, само Господ може да ни помогне. Нека не забравяме обещанието, което Христос дава на всички, подвизаващи се в Негово име: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Йоан 14:27).

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Месогейски митрополит Николай, преподобни Паисий Светогорец, архимандрит Арсений Папачок, архимандрит Павел Пападопулос, игумения Валентина Друмева, иконом Василий Шаган, свещеник Дмитрий Фетисов, Силвия Николова.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Малък подвиг в Негово име

29.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Ето как Църквата се сдоби с още двадесетина смели малки подвижници, и в тези дни всеки от тях се опитва да се справи с нещо свое – нещо, с което е готов да се раздели, за да срещне с Христос…

Алтернатива - май, 2021

28.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вече 20 години „Алтернатива” поздравява християните с настъпването на Празника на празниците. В тази юбилейна за изданието година решихме да припомним на читателите статиите за Възкресение Христово от първия брой, посветен на най-светлия християнски празник (бр. 4/ 2001 г.)...

Енорийска задружност - Пролет 2021

23.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Обявяваме началото на пролетната енорийска кампания „Дари радост за Възкресение Христово”. Ще събираме само дълготрайни пакетирани продукти или парични средства, с които да се закупят продукти. Виж повече в статията...

Какво се случва в центъра