Небето в нас

19.06.2021 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган на Възнесение Господне – 10 юни 2021 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

Днес е Възнесение Господне – честит празник, братя и сестри!

Ето, чухме как Христос четиридесет дни след Своето възкресение се явяваше на Своите ученици, показа им Своето тяло и Своите рани, че не е дух, а е възкръснал в плът, която е обновил от тление към нетление, чухме как ще им изпрати утешение – Духа на истината, който да пребъдва с тях вовеки и да ги изпълва с божествена благост, чухме как се възнесе в четиридесетия ден, като ги благославяше, а те след всичко си заминаха за Йерусалим с голяма радост.

Това събитие, братя и сестри, не е обикновено събитие. Това събитие изпълва всички очаквания и изпълва с дух цялото дело на Божието спасение. И ненапразно Христос именно в четиридесетия ден се е възнесъл на небето. Както след Своето раждане в четиридесетия ден беше занесен в храма, за да бъде показан на Бога. Както след Своето кръщение в четиридесетия ден, след изкушението, победи лукавия и го пропъди от Себе си. Така и след Своето възкресение в четиридесетия ден се възнесе на небето и в това възнесение, забележете, възнесе на небето обновената човешка плът, обновения човек. Защото през цялото време, от Неговото раждане до Неговото възнесение, ние виждахме в Него Богочовека и човека, който Той е съединил в Себе си, обновил и възнесъл на небето, за да седне от дясната страна на нашия небесен Отец.

Какво може да означава това за нас и за делото на нашето спасение? (...)

Ние, успоредно със своето незнание – за Бога, за това, откъде сме произлезли и към какво сме призвани, имаме в себе си и забравата за това, което Бог е вложил в нас. От една страна, като дихание за живот, а от друга страна е вложил в нас Своя образ и подобие и ни е направил участници в Своята божествена слава, за да можем заедно с Него да разделим цялата Негова божествена благост в Неговото божествено царство, т.е. да разделим с Него небето, което той е устроил, и което не е някъде там, във висините, а което е в самите нас... нашето лично причастие с нашия Спасител Иисус Христос, Който дойде и стана човек, да съедини в Себе си Бога с човека, да възроди човека и отново да го издигне от земята към Небето. (…)

Чуйте цялата проповед в прикачения видеофайл:

Още по темата
Още от Проповеди

Когато сърцето търси изход

21.07.2024 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Как трябва да живеем, за да каже Той: Ето, този е Мой възлюбен син?!... Колкото и странно да е, това започва с дръзновението да видиш другия човек, с дръзновението да откриеш себе си в другия, да направиш така, че той да бъде щастлив и радостен...

Всеки ден е ден за избор

20.07.2024 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

На 21 юли (неделя) се навършват две години от кончината на отец Илия. В същия ден, след Божествената света Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец", Варна, ще бъде отслужена панихида в негова памет.

Да бъдем свидетели

14.07.2024 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Оказва се, че за да светим в този свят, не се изисква от нас да бъдем насилници, да бъдем взискателни към хората... Да свидетелстваш, означава да живееш с Христа, да бъде нашият живот изпълнен с радост и дръзновение в дома ни, в работата ни...

Какво се случва в центъра