„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г.
Корица, фрагмент (pravoslavie.bg)
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” във Варна е налична новата книга на Антон Баев – „Мария от Охрид” („Омофор”, 2023). Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България. Според рецензентите, романът е колкото художествен, толкова и фактологичен. Пресъздадени са събития, съпътстващи борбата за независима българска Църква в периода XIX-XX век, историята за построяването на храма „Вси Светии” в Русе и разрушаването му по-късно от комунистическата власт.

Още мнения за книгата:

Деян Енев, писател: „Това е една красива книга, и като текст, и като смисъл, и като оформление. Тази книга прилича на сграда, която можеш да видиш по манастирите, с чардак открай докрай. От единия край на чардака се виждат очите на Македония – Преспанското езеро и Охридското езеро, а от другия край – Босфора и кварталите на Цариград. Вратите зад чардака крият житията на героите на Антон Баев – всяко от тях, написано на красив и сладък български език.”

Венета Дякова, езиков редактор: „Освен всичко, авторът е и голям поет, което недвусмислено е проявено и в романа, който се чете леко, плавно и благо, с наслаждаване. Своеобразната композиция – историческите бележки изпод линия, са един особен темел на романа, които уплътняват сюжета и напомнят на факсимиле и откъслеци от древни, храмови книжовища. Тези приписки едновременно дават плътност и тежест, но и се четат с огромно любопитство, оживописани от благия език на автора. Романът разказва за любов и смърт, за грях и за обич към Бога, за страстите и паденията човешки, за борби и стремления, за паметта и спомена, съзерцаването на миналото – ласкавото томление на спомена.”

От автора: „Щастлива случайност е ръкописът ми да попадне именно в такова издателство, което издава християнска, но и философска литература, защото само такова издателство може да обърне толкова голямо внимание на начина, по който една книга, по-особена като текст, може да бъде представена. Благодарен съм и на професионалната редакторска работа. Това не е текст за бързо четене. Винаги имаше едно съмнение, едно глождене нощем дали нещо си направил, дали да не прибавиш още…”

За автора:
Антон Баев е поет, белетрист, литературен критик, литературовед и журналист. Роден е през 1963 г. в Пловдив. Завършва Английската гимназия в родния си град (1982) и Българска филология в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“ (1989). Специализира журналистика в Университета на Айова, САЩ (1994). През 2009 г. защитава дисертация по нова българска литература в Института за литература при БАН. Работи като библиотекар, хоноруван преподавател в Пловдивския университет, главен редактор на в. „Марица“. Основател е на „Пловдив онлайн“ и други информационни сайтове, както и на два вестника. Създава ежегодния Международен фестивал за поезия „Орфей – Пловдив“. Автор е на шест романа, девет стихосбирки, три сборника с разкази, три монографии и книга с фрагменти. Носител е на множество литературни награди. Негови творби са преведени на 15 езика. (pravoslavie.bg)

Видео с представяне на книгата - ТУК

Още по темата
Още от Нови книги

Нови приключения на НадЕжко - 6-та, 7-ма и 8-ма книжка от поредицата

02.04.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

2 април - Ден на детската книга. В книжарница „Благослов” са налични всички осем книжки от поредицата за НадЕжко, таралежът хлебар без граници, включително и последните три нови истории за приключенията на НадЕжко и неговите приятели...

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

Какво се случва в центъра