Летни уроци в Първото българско училище на Варна - 2021

03.06.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Започнаха летните дейности в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Първото посещение беше на децата от клуб „Екоприключенци”. Току-що завършили първи или втори клас, днес те отново се оказаха на училище, само че уроците, които научиха в първото българско училище и в първия български храм във Варна, бяха по-различни от тези в учебните часове. От една страна, те имаха възможност да получат знания за историята на нашия град и за православните традиции и ценности на нашия народ, а от друга – практически умения за нещо много важно от живота на всяко семейство в миналото – как се прави хляб.

Посещението започна с беседа край двата паметника в двора на храма. От паметника на варненските възрожденци децата научиха имената на хората, изиграли важна роля за пробуждане на българското самосъзнание на своите сънародници в града. Те не пожалили сили и средства, за да построят училище за българските деца и да устроят храм, в който на български език да прославят Бога. Когато на 27 юли 1878 г. най-накрая била освободена и Варна, точно в това най-българско място в града били тържествено посрещнати руските войници. И точно за това събитие напомня другият паметник в двора.

Разговорът продължи в пространството зад храма, където се намира гробът на първия свещеник, отец Константин Дъновски, и откритата изложба „Проглас към Евангелието”. На металните пана са образите на важни личности от Първото и Второто българско царство, свързани с приемането и утвърждаването на християнството в България. Техните имена децата научават в учебниците, но често там и остават, когато няма образ, с който да останат в паметта им. След разказа за нашата християнска история децата влязоха в храма и от нашия сътрудник научиха как е устроен православният храм, как могат да разберат на кой светец е посветен, кои всъщност са светиите и защо почитаме техните икони, защо ходим в храма, защо палим свещи, как е правилно да се прекръстим и защо го правим, и как хората, молещи се заедно в храма, стават Църква.

Втората – практическата – част от посещението протече отново на двора. С помощта на нашите сътрудници децата научиха „Азбуката на хляба“ – „от А до Я”. Как са го правили хората в миналото, когато не е имало не само хлебозаводи и хлебопекарни, а дори и електричество? Колко труд изисква – от засяването на нивата до изпичането в пещта! Децата имаха възможност да смелят зърно, да омесят тесто, да направят свои хлебчета… и да ги хапнат след това.

Разбира се денят не мина без приключение. Дъждът, който нетърпеливо прикапваше от време на време, едва дочака да наредим оформените питки в тавичките, и ни подгони към сградата на Духовно-просветния център. Но пък така екоприключенците можаха да  разгледат новата изложба „Българската писменост” - „Пътят към Екзархията”, подредена в голямата зала на втория етаж на центъра, посветена тази година на 150-та годишнина от създаването на Българската Екзархия.

През това време хлябът се изпече и ароматът му изпълни залата... И всеки от опит се увери колко е вкусен хлябът, когато си се потрудил да го направиш.

(Още снимки - в Галерията)

Още от Какво се случва в центъра

Мастър клас по иконопис за деца: „Образът на Архангел Михаил”

29.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва набиране на участници за третия Мастър клас по иконопис за деца. Желаещите трябва да са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на курса...

С децата от Сдружение „Милосърдие за теб”

15.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Надяваме се, че наученото в Духовно-просветния център е обогатило както познанията им за историята на града, в който живеят, така и духовния им кръгозор и възможностите за личен избор в житейските ситуации, които им предстоят...

Представяне на изданието „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - история и настояще”

14.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Изданието проследява историята на Първото Българско училище и Първата българска църква във Варна през Възраждането и всички съвременни дейности, които се случват вече 20 години в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”...

Какво се случва в центъра