Духовно просветен център

Истината е живот вечен

02.06.2020 г.
Автор: протойерей Михаил Манев

Проповед на протойерей Михаил Манев в Неделята на светите Отци от Първия вселенски събор – седма неделя след Пасха. 31 май 2020 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Възлюбени в Господа народ Божий, избрани съсъди на Светий Дух,
Ето че вече седма неделя мина от Христовото възкресение. И в тази неделя ние чуваме първосвещеническата молитва на Христа малко преди да бъде хванат, бит оплют, поруган и разпнат, за да придобие нас, Неговия народ, със Своята кръв. Жертва велика, жертва неповторима! От този момент нататък ние, хората, не можем да Му дадем нищо повече от това, което Той е дал за нас. Но както чухме н тази молитва, Той се моли за нас, да бъдем ние едно така, както Той и Отец са едно.

Срещу злото е много трудно да се борим сами. Срещу злото е много трудно да се изправим и да победим, защото то е многоòбразно. Затова и Църквата ни учи, че срещу злото можем да се изправим само ако сме единни, само ако сме заедно – за да може да кажем каква е истината, да изявим каква е волята на народа Божий. На онези, които са част от Христа и черпят силата си от Него. Онези, които ние именуваме Църква. Онези, които се именуват с името християни.

Такава е днешната неделя. Неделята на Първия вселенски събор. Неделята, в която честваме паметта на 318 свети отци, които се явили там, за да изявят истината. Да кажат, дали е вярно учението на Арий, който говори, че Христос е творение, макар и първо, а не Син Божий, както Той сам се именува, и че майка Му е Христородица, а не Богородица. (…) Да защитят истината, която хората да възприемат.

Ние толкова говорим за истината, че изведнъж забравяме каква е тя. А истината е живот вечен. Това, което и Христос казва: „живот вечен е да познават Тебе, Истинния Бог, и пратения от Тебе Син Божи” (вж. Йоан 17:3) И ние, когато се стремим към живот вечен тук, забравяме, че това е временно… Винаги има някаква причина за кончината на твоята биология, ала това, да нямаш живот вечен, е твой личен избор – когато ти си избрал да не вярваш в Бога, да не живееш според Неговите заповеди, да не Го познаваш.

Ето това познание е най-странното. Бог, Който е над света, извън него, е едновременно част от този свят. Бог, Който е извън времето, е едновременно част от времето. Бог, Който е настояще и минало, и бъдеще. Бог, Който е необхватен, как ние може да Го познаем?! Как можем да разгадаем тази божествена истина?

Като бъдем едно. (…)

Църквата е гонена още в началото и е преследвана. И колкото повече мъченици има в Църквата, толкова повече вярващи има в нея. Чрез мъчениците Бог се проявил в този свят и се докосвал до сърцата на хората, всички ония, които изповядвали, че Той е жив. Ала злото, като не може с това да унищожи Църквата, тогава решава да я разцепи отвътре, да я разедини. И се намират слаби люде, които заместват истината с лъжа.

И как да намерим пътя? (…)

Тогава св. Константин Велики, виждайки тази трагедия в Тялото на Христа, в Църквата, свиква Първия вселенски събор. И там, в своята единност, те заявяват истината. Раждат я. С мъки, с болки, с чудеса. Защото да роди истината и да познае Бога, е способен само човекът, венецът на творението. Само ние можем да формулираме понятия като вяра, като единосъщен. И то така, че да ги разбират всички след нас. Затова тази истина не е моя и твоя, тя е нашата истина – онова, което ние можем да родим в единство. (…) 
Цялата проповед чуйте във видеофайла:

Още по темата
Още от Проповеди

Всеки ден е ден за избор

11.07.2021 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Всеки ден от нашия живот е ден за избор, шанс да положим ново начало в нашия живот. Да изберем да бъдем истински свободни чрез Христовите заповеди, защото те ни указват пътя към вечния живот. Да изберем да се поправим. Да изберем да очистим сърцата си...

Светило за тялото е окото (Мат. 6:22)

10.07.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Любовта е тази, с която трябва да гледаме един на друг. Тя е тази светлина, която ни открива истинските образи. Тя поражда в нас мир и търпение, които са източник на радост... Но как да се научим да гледаме с любов на света и на ближния?

Когато Бог е на първо място

03.07.2021 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Днес е първата неделя след Петдесетница ние честваме всички светии, с цялото им многообразие… Но всичко, което четем в житията им, не се е случило за един ден...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори