Духовно просветен център

Една година с „Вярата на фокус”

30.12.2020 г.
Фотокурс Вярата на фокус - arhangel.bg
Автор: Архангел.бг

През 2020 г. към дейностите на Духовно-просветния център за работата с младежите се добави курсът по фотография „Вярата на фокус”. Освен овладяване на фотографски умения той си постави още една главна цел – да покаже чрез средствата на творческата фотография богатата духовна култура на Православната църква и същността на православната вяра.

В условията на извънредно положение в страната заради пандемията от корона вируса курсът стартира дистанционно в началото на м. май. След отмяната на карантината заниманията продължиха в Духовно-просветния център до края на м. ноември. Следвайки набелязания учебен план, бяха проведени 30 урока. Една трета от учебния материал беше теоретична, а в останалото време курсистите прилагаха и развиваха своите практически умения под напътствията на Мария Тодорова, ръководител на курса.

Портрет, Пейзаж, Репортаж, заснемане на различни места при различни обстоятелства. Незабравим ще остане урокът по нощна фотография на нос Калиакра, а също и посещението в комплекса Евксиноград, където учениците запечатаха с фотокамерите красотата на двореца, неговата впечатляваща архитектура и парка, останките на древната крепост и манастира, морския пейзаж. Курсистите взеха участие и в много от дейностите, които се проведоха в Духовно-просветния център, и уловиха много вълнуващи и важни моменти от детския пленер, курса по иконопис, младежкия форум, поклонническия поход до Рилски манастир, музикалния семинар в гр. Каварна и др. Може да разгледате постиженията на младите фотографи във фейсбук страницата на курса – Тук.

Запомняща се за младежите ще остане и срещата с иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център който ги провокира със своите размисли по темата: „Философия на образа във фотографията” (Вж. Тук). Много от тях след това споделиха, че до този момент дори не са мислили за това, какво всъщност е човекът, като творение на Бога по Негов образ и подобие. Че човек не е само разумно същество, а е една изключително сложна личност, с много други дадености освен разум. Че у всеки е заложено чувство за справедливост и любов, но за да искат да бъдат обичани, трябва да се научат първо те да обичат, и трябва да се замислят повече не само върху действията си, а и върху техните последствия. И най-вече много да внимават каква храна дават на тялото и душата си, защото тя определя какви ще бъдат и като хора – както приема на полезна храна ни носи здраве, така и каквото приемат сетивата ни, с това са изпълнени душите ни. Впечатли ги и съветът, който им даде свещеникът във връзка с фотографията – че за да направят хубав портрет, трябва да се опитат да опознаят модела; да се научат, докато снимат, да уловят човека под влияние на чувствата и да разкрият най-красивото в него.

Така фотографията като изкуство се оказа възможност за младежите да опознаят по-пълноценно света, в който живеят, но също така – да опознаят по-добре и себе си. Фактът, че само 12 от всички записали се в началото стигнаха до финала, означава, че да снимаш, е нещо повече от това, да натискаш спусъка на фотоапарата. Учейки се да фотографира, човек постепенно се усъвършенства – придобива нови творчески умения, тренира способността да се концентрира, да анализира ситуацията, да взема правилни и бързи решения, развива умение за работа в екип, с постоянство и търпение се труди, да постига добри резултати. Постепенно заниманията научиха курсистите да планират сами дадена фотосесия, следвайки схемата: идея – реализация - обработка - презентация. А резултатите са налице. За финала на курса всеки подготви индивидуално фотопрезентация на тема „Нашият живот в условията на изолация”. Накрая беше изработено портфолио с най-успешните в техническо отношение и откъм съдържание фотографии на участниците (вж. Тук). За съжаление това също се случи дистанционно, в условията на отново наложени противоепидемични мерки.

Независимо дали ще продължат да се развиват професионално във фотографията, или за тях тя ще остане само хоби, придобитите знания и качества със сигурност ще бъдат полезни на младежите за цял живот. И дано винаги се ръководят от девиза на фотокурса: „Човешкото сърце и душа са истинският обектив на фотоапарата” (Юсуф Карш)

Още по темата
Още от Коментар

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

26.04.2021 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

In memoriam

05.03.2021 г. | Свилен Тутеков | Коментар

Тогава осъзнах, че той не просто говори за отците, а беседва с тях и те кани да се включиш в това събеседване. А беседата винаги беше на една и съща тема: Онзи, Който е същият вчера, днес и вовеки – Богочовекът Христос, Църквата, Литургията, подвигът на живота в Христа…

Изложбата „Пътят към Екзархията” проследява възраждането на българския народ

09.11.2020 г. | Борислав Аврамов | Коментар

Експозицията разказва за въздигането на Българската църква и възраждането на българската народност през 19 век. Защо е важно това събитие и защо може да бъде наречено „втори храм на българския дух”...

Какво се случва в центъра