Архиепископ Серафим Софийски Чудотворец

26.02.2024 г.
Автор: Архангел.бг

Величаем те, светителю, отче наш Серафиме, и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш за нас на Христос, нашия Бог.

Винаги разпалван от божествена ревност, показал си се като стълб на Православието, възсиял в град София, и с твоето благочестие мнозина си привел към Христос, добри пастирю: светителю отче Серафиме, моли Христос Бог да се спасят нашите души. (Тропар, глас 4)

Показал си се като хранилище на божествените дарове и дом на Света Троица, чудотворче, светителю отче Серафиме: затова, като имаш дръзновение пред Господа, не ни оставяй сироти, но както си обещал, изпроси за нас с твоите молитви мир и велика милост. (Тропар, глас 5)

Издигайки се на висотата на смиреномъдрието, показал си се като учител на благочестието, поборниче за Православието и застъпниче за нуждаещите се, похвала за монасите и изрядни пастирю, затова с любов ти зовем:
радвай се, Серафиме, Софийски чудотворче! (Кондак, глас 4)

Молитва към светителя Серафим, архиепископ Богучарски Софийски Чудотворец:

О, предивни чудотворче, светителю отче Серафиме!
Ти, още докато си бил сред нас, си казал на верните: „Ако получа дръзновение пред Господа, няма да ви оставя сираци”. Затова, помнейки твоите думи и делата ти на милосърдие във временния ти живот, с любов падаме пред теб и усърдно просим: моли се непрестанно пред престола на Царя на славата за всички нас, ближни и далечни, свои и чужди, немощни и грешни, и които с любов те почитат. Ти от детство си просветен с Божията благодат, а в юношеството, придобил съвършен ум, младежите и девойките си поучавал на мъдрост. Достигайки зряла възраст, си се показал усърден извършител на божествените добродетели. Затова и нас утвърди в благоугаждането на Бога и като добър пастир, който изрядно е упасъл Христовите овци, упъти ни в пътя на покаянието. Като светилник на истинската Светлина, просвети и ни запази от заблужденията и съблазните на този свят, и като дивен чудотворец, не преставай да показваш своята милост към всички, които с любов прибягват към тебе. Добри пастирю, не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и другаде. Бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Пастиреначалника и Господ наш Иисус Христос, Който е винаги прославян и Комуто се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и Всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин!

На 26 февруари почитаме паметта на св. Серафим Софийски. Вижте още за живота и делата му в документалния филм „Архиепископ Серафим – Софийският Чудотворец” – Православно студио „Зосима”, 2015 г., режисьор: презвитера Зоя Димитрова (към филма)

Източник: youtube.com, док. филм „Архиепископ Серафим – Софийският Чудотворец” – Православно студио „Зосима”, 2015 

 

Още по темата
Още от Православни светии

Успение на св. Методий Славянобългарски

06.04.2024 г. | Архангел.бг | Православни празници

Божествения и верен Методий да възпеем, хора, и с любов да облажим като велик пастир на славяните, честен служител на Троицата и прогонител на ересите: той се моли непрестанно за всички нас.

Надежда за „безнадеждно болните” духом

01.04.2024 г. | протойерей Игор Гагарин | Православни празници

„Радвай се, защото, някога блудница, днес си станала Христова невеста. Радвай се, чудо на Божието милосърдие, Марие равноангелна”... На 1 април почитаме паметта на преп. Мария Египетска.

Мистиката на св. Йоан Лествичник

30.03.2024 г. | Български Екзарх Стефан I | Православни празници

На 30 март честваме паметта на св. преп. Йоан Синаит, наричан още Лествичник по името на книгата му „Лествица“ (Стълба), в която описва своя духовен опит в постигането на християнските добродетели, чрез които душата постепенно възхожда към Бога.

Какво се случва в центъра