Духовно просветен център

Алтернатива - юни, 2021

04.06.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат юнският брой (260) на „Алтернатива”. Месец след Христовото възкресение и в очакване на Неговото възнесение и слизането на Светия Дух върху апостолите избираме за тема на броя смирението. Според един от авторите „смирението е живот в реалността. То означава да виждаш себе си, да виждаш Бога, да виждаш целия живот точно така, както си е. Само смиреният човек може да застане очи в очи със себе си. И само той може истински да познае Бога…Но съзнанието, че съм способен да греша, а Бог пак ме обича, е и велика отговорност”. И тук идва въпросът – ние доколко отговорни, тоест смирени, сме?

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Една от най-често срещаните думи, които ще чуете, когато влезете в Църквата, е „смирение”. Дали обаче я разбираме правилно, или всеки я тълкува според своите представи. Най-често гледаме на смирението като някакъв вид мазохизъм, защото не разбираме, че християнският живот не е в теоретичното познаване на някаква емпирична истина, а в реалното общуване с Истината като личност, която се открива в Богочовека Христос. Трябва да положим усилия, да се научим да приемаме нещата със смирение, а не да се примиряваме с овчедушие. Да се научиш да приемаш всичко спокойно, с вяра в Божия промисъл, означава да се доближиш до мъдростта, да си способен да виждаш живота такъв, какъвто е, а не да го пречупваш през своите емоции. Да се смириш, означава да придобиеш способност да не робуваш на обстоятелствата, а да се възползваш от тях – да не се самосъжаляваш и да се чувстваш жертва, а да поемеш отговорност и с Божията помощ да преодоляваш трудностите. Смирението не е характеристика за слабост на човека, а по-скоро е начин на възприемане на живота. Самата дума съдържа в себе си най-важния „отговор”, и той е в корена „мир” – да си с-мир със себе си. Но как да постигнем тази висша добродетел, която явно трудно разбираме, приковани към земния живот, пълен с притеснения и тревоги. Нека се обърнем към Христос, Който ни предлага решението на въпроса: „вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си” (Мат. 11:29)

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: св. Софроний Врачански, митрополит Антоний Сурожки, свещеник Игор Зироевич (вж. тук), отец Харалампос Пападопулос, игумен Довмонт Беляев, отец проф. Радован Бигович, Свилен Тутеков, протойерей Алексей Умински, Александър Солженицин

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Летни уроци в Първото българско училище на Варна - 2021

03.06.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В тези уроци децата получават знания за възрожденската история на нашия град и за православните традиции и ценности на нашия народ, а от друга страна – практически умения за нещо много важно от бита на всеки дом в миналото – как се прави хляб.

Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - лято 2021

25.05.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започна лятното издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”. На 25 май проведоха своя вътрешен кръг учениците от ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров”, втора възрастова група (10-12 кл.). Основната тема тази година - „Светът на читалището и на българската книга”...

Подготовка за празника при аязмото на св. св. Константин и Елена

10.05.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежка доброволческа инициатива за почистване и облагородяване на местността при аязмо „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик” - 15 май (събота). Информация за записване - в статията.

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори