Духовно просветен център

Алтернатива - юли, 2021

06.07.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат юлският брой (261) на „Алтернатива”. Темата на броя насочва вниманието към необходимостта да се излезе от формализма и повърхностното отношение към вярата, от свеждането ѝ до правила и закони или до магични действия за добър живот и да се задълбочи опитната страна на нашето общуване с Бога. Защото без лично разкриване от наша страна – на себе си към Него, сърцето ни остава непроницаемо, в него няма място за Бога и съответно – не подлежи на промяна.

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

За съжаление доста голяма част от вярващия народ изгражда и реализира своя живот в Църквата на нивото на фолклорно-историческото отношение, или на постигането на някакъв нравствен идеал, но без жива връзка с Христос. Разбира се, човек израства постепенно във вярата, надеждата и любовта, никой не влиза в Църквата със съвършени такава. Проблемът идва оттам, че полагаме грешни основи още при обръщането си към Бога и впоследствие трудно се отказваме от тях, дори да разбираме, че те са нетрайни и са били нужни само в началото на нашия път. Теоретичното знание има своето сериозно място в нашата вяра, но опитното знание е това, което ни създава жива връзка с Бога. И то винаги е индивидуално, защото връзката с Христос е лична. В нея не се изпълняват външно заповеди, защото те са станали вътрешен израз на сърцето. В тази връзка същността не трябва да е поправяне на някой външни черти на личността ни, а изцеление и промяна в Христос чрез лекарствата,които предлага Църквата. 

Най-сигурният начин да се приближим към Бога, е да се опитаме на дело, в личен опит да придобием любов към ближния, както ни съветва апостол Петър: „А най-вече имайте усърдна любов един към други, защото „любовта покрива много грехове”.Бъдете страннолюбиви един към други без ропот.Служете един другиму, всеки с оная дарба, каквато е приел, като добри разпоредници на многоразличната Божия благодат” (1 Петр. 4:8-10).

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: епископ Игнатий Мидич, архимандрит Павел Пападопулос, игумен Трифон, академик Владета Йеротич, протопрезвитер Николай Лудовикос, отец Алексей Атанасов, отец Игор Зироевич, отец Спиридон Скутис.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Базисна сигурност: изоставяне; недоверие и злоупотреба

22.07.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Третият тренинг по програмата „Съпричастност” ще бъде в петък (23 юли) от 18.30 ч. Този път в поредицата „Житейските капани на нашите страхове” ще се говори за страховете, които се появяват при незадоволената нужда от базисна сигурност – страхът от изоставяне и страхът от злоупотреба...

С поклонническо пътуване до Каварна започнаха летните младежки дейности в Духовно-просветен център„Св. Архангел Михаил”

04.07.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Репортаж с фотогалерия от поклонническото пътуване до Каварна и информация за предстоящите младежки дейности в духовно-просветния център.

Алтернатива - юни, 2021

04.06.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат юнският брой (260) на „Алтернатива”. Месец след Христовото възкресение и в очакване на Неговото възнесение и слизането на Светия Дух върху апостолите избираме за тема на броя смирението...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори