Завърши Седмицата на православната книга – 2018

14.09.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 13 септември последната вечер на Седмицата беше предоставена на три български издателства на православна литература – „Омофор”, фондация „Двери” и „Зограф”. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан водещ на вечерта беше иконом Василий Шаган.

Първо беше представено съвместното издание на Софийска св. митрополия и фондация „Двери” – книгата „Философия на православното пастирство” на архиепископ Йоан (Шаховски) Санфранциски и Западноамерикански. Архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, Полина Спирова и Златина Каравълчева представиха книгата и автора й. Авторът излага православното разбиране за пастирското служение въз основана Свещеното Писание и опита на апостолите и отците на Църквата, като напомня, че „истинското пастирство е продължаващият в света живот на Христос… Пастири на земята, както и на небето, могат да бъдат само онези, които познават Единия Пастир”.

Бяха представени още две издания на  фондация „Двери”. Златина Каравълчева представи книгата „Мисията на Църквата. По стъпките на Христос” от Албанския архиепископ Анастасий (Янулатос) – сборник с богословски изследвания и беседи за мисионерското дело като същност на Православието. Книгата е насочена към пастирите, студентите по богословие и семинаристите, но и към всички нас, които сме част от мисията на Църквата. След това Полина Спирова представи сборника „Стратегически насоки за развитието на религиозното образование в България” – плод на труда на екипа на Център за образователни инициативи „Двери”, както и на всички учители , преподаващи под някаква форма Религия, включили се в проучването. В презентацията бяха набелязани три направления, в които следва да се насочат усилията на участниците в този образователен процес – организационно обезпечаване, дидактическо обезпечаване и преодоляване на стереотипите в обществото към религиозното образование. Представени бяха различни предложения за промяна, които да подпомогнат приемането на религиозното образование от обществото. (вж. Още)

Следващи в програмата бяха представителите на издателство „Омофор”. Сандра Керелезова говори за книгата „Разговори за православната вяра” от архимандрит Клеопа (Илие). Заглавието насочва към формата, в която е написана – диалог, но не между двама, а трима събеседници: вярващ, сектант и православен свещеник. В този диалог се изясняват основите на вярата.

Дария Захариева представи „Духовните дъщери на оптинския старец Нектарий” от Анна Илинска като своеобразен наръчник по делнична святост – разказ за житейските изпитания на няколко жени и настъпилото в тях вътрешно преобразяване след съдбовната им среща със Стареца, последния съборно избран оптински старец – свети Нектарий (1853-1928).

Издателство „Зограф” е най-младото издателство на православна литература, но представените издания и по брой, и по качество заявяват сериозни намерения. Книгите бяха представени от Венцислав Каравълчев, директор на фондация „Наследство на Зографската света обител”. Сред тах – издадените още през миналата година „Нашата вяра”, „Нашата надежда” и „Нашата любов” на aрхимандрит Серафим (Алексиев), но и немалко нови. Две луксозни издания – „История славянобългарска” на преп. Паисий Хилендарски и албума „20 празнични икони от Зографския манастир”. „Молебният канон на св. Климент Охридски” е отпечатан паралелно на църковнославянски и съвременен български, а накрая е поместен и гръцкият текст, чиято мелодия е следвана при превода. Първият том на „Подвижници в света” разказва за известни и неизвестни подвижници на вярата в Гърция, доказващи с живота си, че светостта не е привилегия само на монаси и свещеници, а е възможна за всеки християнин. Последното представено издание – „Каталог на славянските ръкописи от Зографския манастир”, е началото на дългосрочен проект между Софийския университет и Зографския манастир.

Със заключителните думи на иконом Василий Шаган завърши 20-то издание на Седмицата на православната книга.

Още по темата
Още от Коментар

Най-ярък пример и пътеводна звезда за нас

12.04.2019 г. | иконом Василий Шаган | Коментар

В петък на петата седмица от Великия пост винаги служим целия акатист и канона на Пресвета Богородица. Сигурно сте си задавали въпроса, защо през Великия пост Църквата възпява толкова умилително Божията Майка...

Богословие на личността

11.02.2019 г. | Георги Тодоров | Коментар

Тоз, който умре в Христа, той умира победоносно – като зърното в земята. Църквата не отрича смъртта. Тя вярва в действителната победа над смъртта след смъртта, в действителния живот след смъртта – вечния живот в Царството. С Богом.

След паметта

10.02.2019 г. | Борислав Аврамов | Коментар

Тези дни имаше годишнина от смъртта на Капитан Петко Войвода. На централните гробища пред гроба на героя имаше помен и тържество. Всичко беше както трябва - накрая много венци и цветя от всички, както му е редът... А защо нямаше ученици?

Какво се случва в центъра