Завърши 19-та Седмица на православната книга във Варна

10.09.2017 г.
Автор: Архангел.бг

След богословската конференция, посветена на светителя архиепископ Серафим Богучарски (вж. тук) програмата в последния ден на Седмицата на православната книга продължи в Пленарната зала на Общината. Госпожа Анула Христова представи новите книги на „Синодално издателство” - „Значението на мислите в живота на човека” от Николай Маслов в превод на Сливенския митрополит Йоаникий, „Жития на светии - христоматия по Религия-Православие за ученици от основното училище”, съставена от ставрофорен иконом Захарий Дечев и Таня Христова, „От Слово сме родени” от ставрофорен иконом Павел Гърбов и „Молитвеник за болящи”, съставен от сестринството ,,Св. жени Мироносици'' при храм ,,Св. цар Борис-Михаил'', Варна. За съжаление по технически причини се удължава срокът за отпечатването на молитвеника и той ще е бъде наличен след седмица.

За своята книга „От Слово сме родени” говори и авторът, ставрофорен иконом Павел Гърбов. Той разказа историята на издаването й и прочете стихове от нея, като своеобразна поетична визитна картичка.

След това бяха представени изданията на Ловчанска света митрополия, излезли през изминалата година – втора част на сборника беседи „Думи за живот” и сборникът „Св. Гора - Богошествената планина” с беседи за живота и подвижничеството на светогорските монаси, а също и детското издание с житието на св. Петка – първото от замислената поредица „За децата на България”.

Последната  представена книга беше „Втора Мизия и Скития през ІV–VІІ век. Варварски нашествия и християнство” (изд. „Славена”) на проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей – Варна, издадена със съдействието на Варненска и Великопреславска света митрополия. Представи я самият автор, понеже, както се пошегува той, е излязла толкова наскоро, че все още никой не я е чел. Това не попречи обаче да стане най-търсената книга за вечерта.

„Ролята на военните свещеници във възпитанието на българските младежи” беше темата на доклада на Контраадмирал Митко Петев – Командир на Военноморските сили на Република България. Той подробно проследи отношенията между църквата и армията от възстановяването на българската държавност и българската армия в края на 19 в. до наши дни. Свещениците, каза той, са духовни помощници за човека във военна униформа. Защото човекът с пагони има нужда от огромни духовни сили и основание, особено в трудни моменти, когато трябва да остане верен на своята военна клетва дори пред лицето на смъртта – да смири своето „аз” за благото на другите.

Накрая Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изнесе заключителен доклад на тема „Църквата и Младите”. В него той накратко очерта главните насоки и акценти, които би трябвало духовенството, а и всички ние да имаме предвид в работата си сред младежта. Не е тайна, каза той, че загубата на памет за Бога и за необходимостта от търсенето и от следването на Неговата свята воля има като неизбежно свое следствие точно това обезчовечаване на човека, на което ставаме свидетели днес... За всичко това обаче вина и отговорност носят не младите – носим я ние. (целия текст – тук)

Малко преди закриването на Седмицата на православната книга митрополит Йоан посрещна Техни Високопреосвещенства Неврокопския митрополит Серафим и Врачанския митрополит Григорий и покани всички на съборната архиерейска света Литургия на следващия ден в катедралния храм „Успение Богородично”.

Още от Събития

Летен младежки форум - 2018

19.07.2018 г. | Архангел.бг | Събития

Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” продължава просветните традиции на първото българско училище в гр. Варна. С благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан за трета година се организира Летен младежки форум. Форумът е време за среща с младите хора и за приближаване на...

1 юли - Литургия в древната базилика „Св. св. Козма и Дамян” край Каварна

22.06.2018 г. | Архангел.бг | Събития

Рано сутринта на 1 юли, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сред руините на раннохристиянската базилика „Св. св. Козма и Дамян” от VI век край Каварна ще бъде отслужена Света Литургия.

Форумът е открит

08.06.2018 г. | Архангел.бг | Събития

Младежкият ораторски форум на Варна се събира за своето четвърто издание. Започнаха училищните кръгове в първа възрастова група (8 - 9 кл.). Пожелаваме успех на всички и очакваме победителите на финала в Духовно-просветния център!

Какво се случва в центъра