Защо живеем?

07.10.2019 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов в Третата неделя след Въздвижение – 6 октомври 2019 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Чухме този кратък откъс от Евангелието, където Господ възкресява този младеж, едничък син на тази вдовица... Има едни думи на апостол Павел, които всеки християнин трябва да знае. Той казва, че ако се надяваме на Бога само в този свят, ако само се молим да ни помага в нашите мечти, нашите надежди, нашите стремежи, то ние сме най-окаяните в този свят. И след това говори за възкресението – че ние трябва да се надяваме именно на това.

Всеки един от нас и всеки човек въобще трябва да си даде сметка за едно нещо – независимо къде живеем, какъв е социалният ни статус, дали сме богати, бедни, умни, глупави, има едно нещо и за всички то е еднакво сигурно, и това е смъртта. Много хора не искат и да чуят за смъртта, но всъщност тя е за всички. Но това, което се случва след смъртта, надеждата за нас християните, за която говори и апостол Павел, е възкресението – ние се надяваме на възкресението.

Обърнете внимание в Евангелието – в този момент никой не моли Христос. Знаете, на други места в Евангелието, когато са болни хората, те молят нашия Господ да ги изцери, да им даде здраве. А в този случай никой не Го моли, Той сам решава да даде живот на това момче. (...) Там не е описан неговият живот, не е описан животът на вдовицата, но фактът, че го изпращат толкова много хора, показва, че най-вероятно и майката, и синът са водили добродетелен живот и са имали вяра в Бога. Именно това дава основание Господ да върне момчето живо на тоя свят. И така показва на дело Своите думи – че наистина, които вярват в Него, ще имат живот вечен (Вж. Йоан 6:40).

Нека не бъдем като евреите, които не вярвали, нека не бъдем и като апостолите, които в началото не разбирали Възкресението, а да възприемем тези думи като истина. Тогава няма да сме най-окаяните, а наистина ще имаме най-здравата надежда – надеждата за вечния живот. Амин! 

Още от Проповеди

С живот пред Бога просияла между човеците

14.10.2019 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Каквото и да правим в този свят, трябва да живеем не пред човеците, в угода на тяхното човешко и светско мислене и норми, а само пред Бога. Животът ни пред Бога ще бъде толкова истински, че няма как да не просияе като живот и пред човеците…

Не по Адамовски

30.09.2019 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Как да бъдем милосърдни като Него? Как да бъдем съвършени, както и Той е съвършен? И изобщо в нашите духовни трудове ние за това усъвършенстване ли се трудим, или за да бъдем опазени от болести, от притеснения, от смъртта?...

На дълбоко с Христос

24.09.2019 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Когато Христос казва на ап. Петър: „Иди там, в дълбокото, и хвърли мрежата си”, този зов отеква в него. Всичките му представи и цялата му опитност заговорват, че това, което трябва да направи, е безумно, но надделява зовът на сърцето...

Какво се случва в центъра

Въздигане на Светия Кръст Господен

Какво е Кръстът за нас?