Духовно просветен център

Започнаха летните дейности в Духовно-просветния център

23.06.2020 г.
Автор: Архангел.бг

С настъпването на летния сезон стартираха летните дейности в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Днес започнаха летните посещения на организирани ученически групи. Заниманията са съобразени с изискванията и разпоредбите, свързани с епидемиологичната обстановка в страната, провеждат се основно на двора, а при влизане в храма се използват лични предпазни средства. По време на посещенията учениците се запознават с историята на първото българско училище и първата българска църква във Варна. Научават повече за устройството на православния храм, за какво служи и как да се държим в него, за общата и личната молитва. На двора децата имат възможност да научат „Азбуката на хляба” и да приложат наученото на практика. (Вж. още в Галерията)

От 25 юни ще започнат вечерните беседи за православната вяра с лектор Борислав Аврамов. Предвидените теми ще бъдат от полза както за начинаещите, които се подготвят за тайнството Кръщение, така и за всички, които искат да си изяснят основните въпроси, свързани с нашата вяра.

Тази година Летният младежки форум ще се проведе от 30 юни до 5 юли. В него ще вземат участие 35 младежи от Варна и София, а темата, по която разсъждават в своите есета е: „Какво научих за себе си по време на карантината”. Програмата на форума предвижда да посетят свети места в гр. Каварна, н. Калиакра и гр. Балчик, старите столици Плиска и Велики Преслав и Поморийския манастир „Св. Георги”. В рамките на това пътуване те ще се запознаят с историята на Църквата по нашите земи от 5 век до днес, а надсловът на форума – „Един за всички – всички за Един” – има за цел да ги предизвика към размисъл. Какви са нашите лични отношения с Христос, Който Един се жертва за всички нас, но как и дали всички ние живеем за Христа, за общение с Него сега и завинаги? В груповата работа и обученията с психолозите по традиция ще се обърне внимание на теми и въпроси, свързани с младежкия живот.

В рамките на Летния младежки форум ще започнат и практическите занимания с младежите от курса по фотография „Вярата на фокус”. Той стартира тази година в началото на м. май дистанционно, в условията на извънредното положение в страната. Целта на курса е чрез средствата на творческата фотография да открие богатата духовна култура на Православната църква и същността на нашата православна вяра.

Във втората половина на юли, от 15 до 21, ще се проведе традиционният Детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи” с ръководител художника Радко Мурзов. Изложбата с творбите на младите художници ще бъде открита на 27 юли – Празника на освобождението на Варна, в двора на духовно просветния център.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - септември, 2020

05.09.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Празниците на Църквата ни помагат не само да се докоснем до вечността на Божието царство, но обръщат погледа ни и към нашия живот. Надяваме се, че статиите в новия брой ще бъдат добър повод за размисъл в началото на Църковната нова година...

Животът като отговорност - трети модул в „Съпричастност”

28.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Третият модул на „Съпричастност” започва. В сряда, 2 септември, от 18:30 ч. е първата среща на тема: „Отговорност и безотговорност в нашия живот”. Водещ: иконом Василий Шаган. Мястото е известно – в двора на Духовно-просветния център, ул. „27 юли” № 9.

Олицетворение на чистотата

14.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Образа на Пресвета Богородица – нейната външна красота и изключителна вътрешна чистота и кротост – ще се опитат да наподобят участниците в интензивния курс по иконопис за деца....

Какво се случва в центъра