За какво търсим Бога?

21.08.2018 г.
Автор: свeщеник Алексей Атанасов

За богатия момък и вечния живот – проповед на отец Алексей Атанасов по Евангелие от Матей (19:16-26), храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, 19.08.2018 г.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри,
Всеки един от нас трябва да зададе този въпрос на Господ Иисус Христос: Как да наследя живот вечен?

Някой път си позволявам да питам хората кое е най-важното нещо, за което да молим Бога. При 90 % от тях отговорът е един и същ: Искаме здраве… Хората, които влизат в църква и търсят Бога, основно наистина търсят здраве. Наистина, човешкото здраве е едно висше благо. Да живеем добре, да се чувстваме добре. В Евангелието това също се вижда – повечето чудеса на Христос са когато Го молят за някой болен, да го изцели телесно или душевно. Но в днешния откъс от Евангелието момъкът Го пита за най-важното. И той бил искрен, защото наистина се стремял да изпълнява Божиите заповеди.

Ако ние наистина обичаме живота и обичаме Бога, то ние трябва да вникваме в тези десет Божии заповеди. Знаем, че те имат не само буквално значение – не убивай, не кради… Те съдържат в себе си и духовно значение. И именно с него трябва да се запознае всеки християнин. Бог забелязва в мислите ни, че тези заповеди може да не ги изпълняваме. Но това е една жажда за живот и този момък е имал тази жажда. Сами се замислете. Ето, очите ни, с тях виждаме света. С ушите, които ни е дал Бог, чуваме. Усещаме, имаме чувства – всичко това ни е дарил Бог, за да съществуваме. Но всъщност Господ Иисус Христос ни е обещал нещо по-драгоценно. Има вечен живот! (…) И ако ние се замисляме, че сме във вечността още сега, то нашите действия биха се променили изключително много… Бог не е прокурор, Той иска да види желанието ни за промяна... И когато види нашето желание за вечен живот, останалото ще ни го придаде. (…)

Още по темата
Още от Проповеди

Какво е Кръстът за нас?

14.09.2018 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Да намериш три кръста и да кажеш, че един от тях може да съживи мъртвец... Безумие, нали! Априори го отхвърляме като възможност. Ала тези хора са били толкова убедени, че за тях е било по-ясно от аксиома в математиката – Христовият кръст възкресява.

От звани да станем избрани

04.09.2018 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Да променим живота си. Да сме готови за среща с Бога и вътре в нашето сърце да откликнем на тази сватбена трапеза, която се явява и всяка една Божествена литургия, на която влизаме в радостта на Господа...

За лозето и благото на Стопанина

30.08.2018 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Мислим си, че без Бога сме свободни, че така живеем по-лесно, присвоили Неговото имане… Но когато прогоним Бога на тишината, с какво ще я запълним в себе си? Кой ще отговори на нашите вътрешни чувства и копнежи… Без Бога губим всичко!

Какво се случва в центъра