Юбилейна изложба и източно църковно пеене тази вечер в галерията на Варна

09.05.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 09.05.2018 година от 18:00 часа в залите на Градската художествена галерия - Варна се открива Юбилейна изложба, посветена на 130 години от рождението на Борис Георгиев (1888 -1962), патрон на Градската художествена галерия във Варна. 
Експозицията показва творби на художника от фондовете на Националната художествена галерия - СОФИЯ, ГХГ „Борис Георгиев” – Варна, частни колекции и лични архиви.
Тържественото откриване ще бъде съпроводено с концерт на Ансамбъл за източно пеене „Софийски псалти” - AB ORIENTE LUX - МУЗИКА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ИЗТОК. Концертът е представен от Българско музикално сдружение, диригент - маестро Илия Михайлов. Концертът ще представи богослужебната музика, използвана по българските земи и оказвала влияние в развитието на западноевропейската култура в продължение на повече от хилядолетие.
В ансамбъла участват съвременни църковни певци-псалти, сред които Любомир Игнатов – преподавател по източно църковно пеене в Богословския факултет на СУ и в Софийската духовна семинария, както и други преподаватели и свещеници. Те ще изпълнят произведения още от появата на нотацията с невми през X век, оригинални творби на св. Йоан Кукузел, произведения от Атонската и школа и редки и непознати произведения от Рилската певческа школа по ръкописи на Неофит Рилски. Едно от тези редки песнопения е „Свише пророци” – пространно песнопение, което се изпълнява при обличане на митрополита в средата на храма според древна манастирска традиция.

Още за проекта AB ORIENTE LUX - МУЗИКА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ИЗТОК - ТУК
Още за художника Б.Георгиев - ТУК
 

Още от Култура

Манастирът Полихрон

11.05.2018 г. | Радко Радков | Култура

И от тясната килия, пътят, който в рая води, ще премине през земите на славянските народи и ще пръсне твойта шепа букви като семена... Ала подвигът започва от велика тишина - от лика изпит на поста, от труда, от манастира, който сред асми и вятър зазвучава като лира в силните ръце на ангел...

Благой Бойчев: Документалният театър е изключително важно социално явление

15.01.2018 г. | Нина Иванова | Култура

Дълбоко вярвам в социалната функция на театъра... Ако болката на единия не е трагедия за всичките, то тогава не можем да говорим за общество. Това е голямата социална функция на документалния театър.

КАМБАНАРИЯТА

09.12.2017 г. | Деян Енев | Култура

Разказ на Деян Енев за едно дребно преживяване от Седмицата на православната книга.

Какво се случва в центъра