Византийска църковна музика с архимандрит Никодимос Каварнос

12.06.2018 г.
източник: parohiagirona.com
Автор: Архангел.бг

На 17 юни (неделя) от 18.00 ч. в храм „Св. Атанасий” ще се състои концерт на известния гръцки духовник и църковен певец архимандрит Никодимос Каварнос. Програмата включва византийска църковна музика. В концерта ще вземе участие и църковният хор на храм „Св. Атанасий” под диригентство на Евгения Григорова.

Събитието се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е част от проявите, свързани с отбелязване 180-годишнина на варненския храм „Св. Атанасий”.

Вход свободен. 

Архимандрит Никодимос Каварнос (в света – Панайотис) е роден през 1980 г. в гр. Митилини на остров Лесбос. Там завършва средно образование. Продължава в Атинското висше духовно училище, а по-късно завършва Богословския факултет на Националния университет „Й. Каподистрия” в Атина. Следва и в Технологичния институт на Йонийските острови (Ликсури, о.Кефалония) по специалността Звукотехника и музикални инструменти. Придобитите познания му помагат да бъде приет в частно училище и да усъвършенства уменията си за следваща си работа в телевизията в областта на звукорежисурата. Като асистент-режисьор Каварнос участва в разработване на различни предавания на престижни частни телевизионни канали в Гърция.

Никодимос Каварнос е ръкоположен за дякон на 24 януари 2009 година, за презвитер – на 2 февруари 2009 година и в същия ден е възведен в архимандритски сан. Той е ярък пример за това, как млад човек и много млад клирик използва таланта си и получените знания и умения в полза на православната църква. Получава признание като един от най-добрите изпълнители и преподаватели по Византийска музика. Служи като клирик в православната църква на Митилини и Атина, а по-късно и в Атинска Архиепископия. През последните 10 години Никодимос Каварнос има много участия в концерти на православна музика както на територията на Гърция, така и в Турция, Сърбия, Черна гора, Румъния, Италия, Испания, Ливан и др. Занимава се и с преподаване на солово и хорово византийско пеене.

Още от Култура

Фототипно издание на „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”

10.09.2018 г. | Архангел.бг | Култура

Започва 20-то издание на Седмицата на православната книга (10-14 септември). В първата вечер ще бъди представена книгата „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”, ново издание на Варненска и Великопреславска св. Митрополия.

Разказвачът в мен – второ издание на фестивала „Варна Лит” (30 май - 2 юни)

24.05.2018 г. | Архангел.бг | Култура

Програмата тази година отново има за цел да провокира интереса на младите хора към четенето и литературата. Срещите са в училища, библиотеки, галерии, музеи, книжарници и различни открити пространства....

Манастирът Полихрон

11.05.2018 г. | Радко Радков | Култура

И от тясната килия, пътят, който в рая води, ще премине през земите на славянските народи и ще пръсне твойта шепа букви като семена... Ала подвигът започва от велика тишина - от лика изпит на поста, от труда, от манастира, който сред асми и вятър зазвучава като лира в силните ръце на ангел...

Какво се случва в центъра