Духовно просветен център

Вдъхновение, дръзновение, вяра

08.06.2020 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на Петдесетница, 07.06.2020 г. – иконом Василий Шаган, храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

Честит празник, братя и сестри!
Днес, в петдесетия ден след Пасха и в десетия ден, след като се Христос се възнесе на небето, нашата Църква по най-тържествения начин отбелязва деня Петдесетница, в който върху светите ученици и апостоли на нашия Господ Иисус Христос слезе Пресветият Дух, Когото Христос беше обещал. И Той се яви и слезе върху Христовите апостоли във вид на огнени езици, над всеки поотделно.

И днес, братя и сестри, ние чухме словото Божие, това, което оттогава и до днес, вече повече от 2000 години се проповядва сред всички хора из цялата вселена. Защото апостолите, които получиха благодатта на Светия Дух, получиха именно това вдъхновение, това дръзновение и тази вяра, че намериха сили и посветиха целия си живот, до смърт (защото бяха почти всички убити), да проповядват това Евангелие на всички хора по целия свят. И те го направиха. Затова това слово, което е живо слово, от Небето – не измислено от някой човек, не е идеология, не е философия, а слово Божие – се явява и днес в нас, в апостолската Църква, като основа за нашия живот. Като вдъхновение, от което всички ние се нуждаем и толкова много търсим, обременявани от какви ли не неща, в това число и от застрашаващата суета на този свят. (...)

Жаждата е свойствена за човеците. Ние сме жадуващи същества. Във всеки един от нас има копнеж – за добро, за благополучие, за мир, за радост – всички ние жадуваме, и най-вече жадуваме за любов, в която да намерим всичко това, което ни липсва. И ето, Той казва: който е жаден, да дойде при Мене и да пие.

Вярата в Христос, братя и сестри, е живителна добродетел, без която не може човек да живее. (...) И в днешния ден, на Петдесетница, Бог отново прояви Своята любов и след възнесението на Иисус Христос, Своя божествен Син, ни изпраща Светия Дух, за да се яви сред човеците, в нас, като благ Утешител, като Дух на истината. Затова празнуваме днешния ден, в който Христос, чрез Светия Дух ни е пратил дарове, за да можем да повярваме в това спасително домостроителство за човеците от страна на Бога, а в същото време получаваме и лични дарове, за да може с тях, братя и сестри, в единството на Светия Дух и вдъхновени от Него, да получим това дръзновение и тази жажда за живот, чрез които във вярата да преследваме Бога и Неговото царство. В днешния ден празнуваме и рождения ден на Църквата. (...)

Още по темата
Още от Проповеди

Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва. (Марк 8: 34)

09.07.2020 г. | Архангел.бг | Проповеди

Седем години от кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил...

Иди си и, както си повярвал, нека ти бъде (Матей 8:13)

05.07.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Днес четем едно чудно Евангелие – за това, че вярата няма пол, няма народностна принадлежност, че вярата надскача всичко... Чудно е как този човек изповядва своята вяра, осъзнал какъв е той, и какво ще направи Христос с неговия живот...

Да вярваш като апостол

30.06.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Вярата е велика съкровена тайна. Тя не идва просто от знание. Необходимо е да отговориш на Божия призив, който е отправен към всеки един човек. Като леко, но велико всъщност докосване, с което Той докосва сърцата и излива в тях Своята благодат...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори