Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В началото на август, след края на младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир (вж. ТУК), започна Летният младежки форум – 2022, организиран от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна. Програмата тази година включваше пътуване до гр. Банско, гр. Гоце Делчев и Хаджидимовския манастир. Разбира се, неотделима част от форума бяха беседите с богослови, свещеници, монаси, обучения и тренинги по различни теми, вълнуващи младите хора.

Участници във форума бяха 29 младежи от Варненска и Великопреславска епархия, като повечето от тях се включваха за първи път в дейностите на Духовно-просветния център. Подборът на групата и тази година стана чрез конкурс за есе на тема: „Какво се промени в мен през изминалата година?”.Темата не е лека, но целта е младежите да се вгледат в себе си, да опитат да забележат малките движения, които се случват в тях, докато израстват, и така, изяснили донякъде кои са те, да се включат в предстоящото пътуване, в което ще се срещнат и общуват с различни хора при различни обстоятелства, с много други младежи като тях, с различни занимания, убеждения и начин на живот.

Тази година Младежкият форум за пръв път гостува в Пиринския край, но това не беше случайно. От гр. Банско са родом две знакови фигури за Българското Възраждане – Неофит Рилски и преп. Паисий Хилендарски. През 2022 г. Българската православна църква чества 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от канонизирането на преп. Паисий за светец. А през 2023 г. се навършват 230 години от рождението на Неофит Рилски, един от най-дейните възрожденци – духовник, учител, преводач, а също и игумен Рилския манастир. При поклонническото пътуване до Рилската света обител младежите се поклониха на гроба на Неофит Рилски, а в Банско те имаха възможност да посетят и разгледат родната къща на този наш учен-енциклопедист и да се потопят в бита и културата на хората от епохата на Възраждането.

От беседата на уредника на музея и от нашия сътрудник Борислав Аврамов младежите научиха, че един от преводите на Новия Завет на български език е именно на Неофит Рилски, той е автор и на Първата българска граматика, както и на редица други учебници, в помощ на учителите и учениците в Априловската гимназия в Габрово – първото българско светско училище, на което той е бил и директор. Пишейки и превеждайки, Неофит Рилски спомага за формирането на съвременния български език.

В Банско също така младежите разгледаха и старинния храм „Света Троица”. Те бяха посрещнати от анорийския свещеник – отец Георги. Младият свещеник посъветва варненските младежи да се доверят на Божието слово, в което могат да открият най-правилните насоки за своя живот. Единствено спазвайки Божиите закони, – каза той, – може да постигнем така желаната от всеки от нас свобода.

В гр. Гоце Делчев младежите бяха гости на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Първо те посетиха Хаджидимовския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец ” и от отец Теофил, монах в манастира, научиха историята на създаването му, а също така и историята на намирането на най-голямата светиня на манастира – чудотворната икона на св. Георги, която по чудо оцелява и при два големи пожар в храма през ХХ в. Чрез иконата на св. Георги Бог е вършил и продължава да върши много чудеса, – каза монахът, – но най-важно е чудото, което може да се случи в живота на всеки от нас – нашата лична промяна, когато се стараем да живеем според истините на православната вяра.

Вечерта в храм „Успение Богородично” в гр. Гоце Делчев младежите присъстваха на Молебния канон в чест на пресвета Богородица, който Църквата служи през Богородичния пост в чест на Божията Майка. След вечерната служба владика Серафим покани младежите в сградата на Неврокопската митрополия и беседва с тях. Разказа им историята на епархията, а също така и за летните лагери, които се организират за деца и младежи като тях в Хаджидимовския манастир. Постепенно младежите се престрашиха и също задаваха въпроси на митрополита. Разказвайки притчата за блудния син, той се постара да обясни на младите хора колко важна е посоката в която тръгваме да изграждаме себе си, своята личност. Как много често може да стигнем до деградация и да навредим на душата си, да разрушим Божия образ в себе си, ако се отдалечаваме от Бога.

След вечерята в хотела се проведе последното занимание на младежите и всеки имаше възможност да сподели впечатленията си от преживяното по време на форума, какво ново е научил или е решил да промени нещо в себе си. Споделянето продължи и на следващия ден, по време на пътуването обратно към Варна. Всички отбелязваха, че завършващото пътешествие не прилича на училищни екскурзии и лагери, в които са участвали. За мнозина от тях форумът, както се оказа, е първа осъзната среща с вярата.

Така, след интересните срещи, беседи, обучения, запознанства и нови приятелства, завърши поредният модул на Младежкия форум – 2022. Участниците в него се сдобиха с нов опит и много примери, разкриващи истината, че животът на човека, не е статично положение – ние се променяме постоянно, както и всичко около нас. Единствено Бог е постоянен и е ориентир за нас в нашето придвижване към Него. Но умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си.

Още снимки - в ГАЛЕРИЯГА

Летният младежки форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и финансовото съдействие на Община Варна.

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Петъчни мисли срещу Преображение

05.08.2022 г. | Десислава Неделчева | Коментар

Утре е Преображение, празник, който идва за мен внезапно насред ваканционното спряло време на август. На Преображение Господ взел трима от учениците си и станал в Славата си. За да ги отвлече от унинието им. За да побеседва с Мойсей и Илия за предстоящите доброволни страдания. За да видят учениците, че в бъдещето може да се влезе през...

Какво се случва в центъра