Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В началото на август, след края на младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир (вж. ТУК), започна Летният младежки форум – 2022, организиран от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна. Програмата тази година включваше пътуване до гр. Банско, гр. Гоце Делчев и Хаджидимовския манастир. Разбира се, неотделима част от форума бяха беседите с богослови, свещеници, монаси, обучения и тренинги по различни теми, вълнуващи младите хора.

Участници във форума бяха 29 младежи от Варненска и Великопреславска епархия, като повечето от тях се включваха за първи път в дейностите на Духовно-просветния център. Подборът на групата и тази година стана чрез конкурс за есе на тема: „Какво се промени в мен през изминалата година?”.Темата не е лека, но целта е младежите да се вгледат в себе си, да опитат да забележат малките движения, които се случват в тях, докато израстват, и така, изяснили донякъде кои са те, да се включат в предстоящото пътуване, в което ще се срещнат и общуват с различни хора при различни обстоятелства, с много други младежи като тях, с различни занимания, убеждения и начин на живот.

Тази година Младежкият форум за пръв път гостува в Пиринския край, но това не беше случайно. От гр. Банско са родом две знакови фигури за Българското Възраждане – Неофит Рилски и преп. Паисий Хилендарски. През 2022 г. Българската православна църква чества 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от канонизирането на преп. Паисий за светец. А през 2023 г. се навършват 230 години от рождението на Неофит Рилски, един от най-дейните възрожденци – духовник, учител, преводач, а също и игумен Рилския манастир. При поклонническото пътуване до Рилската света обител младежите се поклониха на гроба на Неофит Рилски, а в Банско те имаха възможност да посетят и разгледат родната къща на този наш учен-енциклопедист и да се потопят в бита и културата на хората от епохата на Възраждането.

От беседата на уредника на музея и от нашия сътрудник Борислав Аврамов младежите научиха, че един от преводите на Новия Завет на български език е именно на Неофит Рилски, той е автор и на Първата българска граматика, както и на редица други учебници, в помощ на учителите и учениците в Априловската гимназия в Габрово – първото българско светско училище, на което той е бил и директор. Пишейки и превеждайки, Неофит Рилски спомага за формирането на съвременния български език.

В Банско също така младежите разгледаха и старинния храм „Света Троица”. Те бяха посрещнати от анорийския свещеник – отец Георги. Младият свещеник посъветва варненските младежи да се доверят на Божието слово, в което могат да открият най-правилните насоки за своя живот. Единствено спазвайки Божиите закони, – каза той, – може да постигнем така желаната от всеки от нас свобода.

В гр. Гоце Делчев младежите бяха гости на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Първо те посетиха Хаджидимовския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец ” и от отец Теофил, монах в манастира, научиха историята на създаването му, а също така и историята на намирането на най-голямата светиня на манастира – чудотворната икона на св. Георги, която по чудо оцелява и при два големи пожар в храма през ХХ в. Чрез иконата на св. Георги Бог е вършил и продължава да върши много чудеса, – каза монахът, – но най-важно е чудото, което може да се случи в живота на всеки от нас – нашата лична промяна, когато се стараем да живеем според истините на православната вяра.

Вечерта в храм „Успение Богородично” в гр. Гоце Делчев младежите присъстваха на Молебния канон в чест на пресвета Богородица, който Църквата служи през Богородичния пост в чест на Божията Майка. След вечерната служба владика Серафим покани младежите в сградата на Неврокопската митрополия и беседва с тях. Разказа им историята на епархията, а също така и за летните лагери, които се организират за деца и младежи като тях в Хаджидимовския манастир. Постепенно младежите се престрашиха и също задаваха въпроси на митрополита. Разказвайки притчата за блудния син, той се постара да обясни на младите хора колко важна е посоката в която тръгваме да изграждаме себе си, своята личност. Как много често може да стигнем до деградация и да навредим на душата си, да разрушим Божия образ в себе си, ако се отдалечаваме от Бога.

След вечерята в хотела се проведе последното занимание на младежите и всеки имаше възможност да сподели впечатленията си от преживяното по време на форума, какво ново е научил или е решил да промени нещо в себе си. Споделянето продължи и на следващия ден, по време на пътуването обратно към Варна. Всички отбелязваха, че завършващото пътешествие не прилича на училищни екскурзии и лагери, в които са участвали. За мнозина от тях форумът, както се оказа, е първа осъзната среща с вярата.

Така, след интересните срещи, беседи, обучения, запознанства и нови приятелства, завърши поредният модул на Младежкия форум – 2022. Участниците в него се сдобиха с нов опит и много примери, разкриващи истината, че животът на човека, не е статично положение – ние се променяме постоянно, както и всичко около нас. Единствено Бог е постоянен и е ориентир за нас в нашето придвижване към Него. Но умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си.

Още снимки - в ГАЛЕРИЯГА

Летният младежки форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и финансовото съдействие на Община Варна.

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)