Духовно просветен център

Седмица в търсене на Божия образ

27.07.2021 г.
Автор: Архангел.бг

С финална изложба на 27 юли в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” завърши деветото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. В него взеха участие 30 деца и младежи от 7 до 18 г., а насоки в творческия процес им даваше варненският художник Радко Мурзов. Но в рамките на пленера те не само общуваха помежду си и развиваха своя талант, а и обогатиха своята култура с познания за християнските ценности и християнската символика в изкуството.

При откриването на пленера от името на Духовно-просветния център децата приветства г-н Борислав Аврамов, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия. Той зададе и подтемата на пленера тази година – Божият образ – като обясни: „В Свещеното Писание се разказва за сътворяването на целия свят – ден по ден, но само при сътворяването на човека Бог казва: Да сътворим човека по Наш образ и по Наше подобие (Бит. 1:26) Тоест само тогава Бог потърсил образец, и то в Себе си. Значи в човека има нещо, което е Божият образ, най-същностното и най-важното нещо в човека. В Свещеното Писание Божият образ се интерпретира по различен начин. Някъде се казва, че това е свободата на човека, а на друго място – че това е творчеството, присъщо единствено на човека, освен на Бога. На трето място се казва, че това е разумът, а на четвърто – че това е любовта, способността на човека да обича, а на друго място – че това е способността да управлява целия сътворен свят, което съчетава и свободата, и разума, и любовта, всички тези качества, които ги няма в нито едно друго творение. И така задачата ни, от една страна, ще бъде да открием Божия образ в себе си, в другите около нас – нашето семейство, приятели учители, но също така и да намерим начин да покажем тази дълбочина и красота, да я изобразим. Дали това ще бъде чрез делата на човешките ръце – построеният храм, иконите и украсите в него, дали чрез портрет на конкретна личност, или чрез история, в която сме открили проявление на Божия образ в човека, всеки от вас ще прецени и реши. Пожелавам ви успех!”

И всички се постараха, търсиха и намираха вдъхновение за своите картини в различни посоки. В един от дните участниците в пленера посетиха параклиса „Св. св. Константин и Елена” в район „Владислав Варненчик” и новопостроения храм „Св. Прокопий Варненски” и скоро те също намериха място в картините на младите художници. А на 27 юли, когато празнуваме Освобождението на Варна и паметта на св. Пантелеймон и светите Седмочисленици. децата показаха плодовете на своя труд.

На откриването на изложбата отец Алексей Атанасов поздрави всички и се обърна към тях с думите: „Ако искаме да опознаем Бога, един от начините да го направим, е чрез творението и чрез себе си. Има много неща, които отличават човека от животните, и такива например са въображението и изкуството. Ако се загледате в природата, ще видите колко различни пейзажи има на нашата планета – гори, поляни, различни планини, пустини, джунгли… И всичко това е много красиво. И обърнете внимание – никъде няма правилни форми и повторения. Сега, като се загледах във вашите рисунки, виждам, че там също няма правилни форми – дори с това сме подобни на нашия Творец, и също като Него, когато имаме образ в ума си, можем да го пресъздадем. Моите деца също много обичат да рисуват и виждам колко душевно спокойствие и щастие им дава това, затова и тях, и вас поощрявам да развивате своя талант в изкуството. И Бог да ви помага да го умножите.”

Всички участници получиха грамоти и си пожелаха отново да се срещнат на пленера следващата година. А тези от вас, които не можаха да видят изложбата в празничния ден, ще имат възможност до края на лятото – експонирана е на двора, в изложбеното пространство зад храма.
Скоро ще добавим още снимки в ГАЛЕРИЯТА.

Още от Какво се случва в центъра

Страхът и душата

16.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В програмата „Съпричастност”, в която тази година говорим за страстите и за страховете, които възпрепятстват нашето общение с ближните и с Бога, добавяме още една тема от срещите на живо в Духовно-просветния център - Страхът и душата. Заповядайте - 17 септември 2021 г.

Младежки музикален семинар - 2021

13.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Летните младежки дейности на Духовно-просветния център завършиха с Младежки музикален семинар, който се проведе в началото на септември в Каварна. Църковната музика и песни на християнска тема помагат на младежите да се приобщят към нашите традиции, култура и вяра...

Алтернатива - септември, 2021

03.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат септемврийският брой (263) на „Алтернатива”. В началото на църковната нова година темата на броя насочва вниманието ни към нуждата да преосмислим своя духовен живот...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори