В очакване на Рождество Христово

22.12.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Последните дни преди Празника винаги са напрегнати. Подготвяме се да посрещнем Спасителя. И се стараем да е подобаващо – за рождения ден на най-смирения от смирените. „Какво може да Му подарим, – ни беше попитал веднъж свещеникът в своята проповед? – С какво може да Му се отблагодарим за това, което Той е направил за нас?” И отговорът беше пределно ясен: „В Притчи Соломонови се казва: „Синко, дай си мен сърцето”. Ето го най-големия подарък за нашия Спасител – чисто сърце, изпълнено с любов”.

Тази година пример за това ни показаха децата. Сигурно си спомняте, че в края на миналата учебна година по идея на Неделното училище се включихме в акцията „Спаси икона”. Заедно със своите учители и родители децата реставрираха и след това разпродадоха много икони, а събраните пари дариха за изработката на нова Рождественска икона. Тя беше изписана от нашите иконописци Диян и Илка Димитрови и ето, в навечерието на Празника тя вече е готова. Нека се съберем и заедно със свещениците се помолим за нейното освещаване. То ще се състои на 24 декември (неделя) след Св. Литургия, в храм „Св. Николай Чудотворец”. А след освещаването децата ще украсят елховите дръвчета в двора на храм „Св. Архангел Михаил”.

Още един пример ни показаха и децата от ОУ „Стефан Караджа”, посещаващи Школата за християнски ценности и традиции към ОДК Варна. Те със своята учителка Юлия Христова, класните ръководители и родителите си се включиха в социалната дейност на Духовно-просветния център и донесоха своите разноцветни пакети, опаковани с грижа и любов, пълни с най-нужните продукти за едно семейство и с играчки и лакомства за децата. Милите пожелания от децата и от семействата им ще зарадват много семейства или самотни хора в нужда.

Към тези заразяващи примери на чисти сърца се добавихме и ние възрастните. Някои помогнаха на нашата флористка Милена в украсата на храма, други – в опаковането на подаръците от Църковното настоятелство за децата в Неделното училище. Един репетираше с коледарите-благовестници в очакване на Святата нощ, друг се погрижи за костюмите им. А в кухнята, или по-точно пред нея, се разпределяха и опаковаха подаръците за нуждаещите се, събрани от кампанията „Енорийска задружност”. Бяха събрани 1681 лв. и около 30 пакета с хранителни продукти. Със събраните средства бяха закупени допълнително още продукти и се разпределиха в 220 пакета, като всеки от тях съдържаше: колбас, маргарин, макарони, варива, консерви, плодове, сладкиши.

Благодарим на всички дарители, защото с тяхна помощ на 23 декември заедно с топлия обяд, приготвен в кухнята, всеки човек ще получи чрез този празничен пакет и малко радост и внимание в навечерието на Рождество! А в неделя вечер специална радост и внимание очакват и възрастните хора в старческите домове край Варна, когато при тях ще отидат коледарите и ще благовестят за чудото: „Родило се е Боже чедо” – както някога пастирите в Рождественската нощ.

Празничната света Литургия на 25-ти ще бъде в съборния храм на енорията – „Св. Николай Чудотворец”. А от 11 ч. в залата на Духовно-просветния център децата от Неделното училище ще представят своя Рождественски концерт, в който по традиция може да се включи всеки от публиката. Разбира се, очакваме и изпълненията на хор „Витлеемска звезда”, който се събира всяка година по това време, от дошлите на празника, за да изрази в песен радостта на енория от настъпилото Рождество Христово. Очакваме ви!

към Галерията

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Пета публична лекция по програмата „Съпричастност”

07.03.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво значение имат чувствата в живота на човека? Защо Бог ни е дал способността да чувстваме? Какво е емоционална интелигентност? Как ние да владеем чувствата си, а не те нас? На 12 март от 18.30.

Алтернатива, март 2018

07.03.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат мартенският брой на „Алтернатива”, 2018 г. Темата на броя е Великият пост. В статиите на изданието ще намерите различни гледни точки и отговори на много въпроси, свързани с поста. Не е забравен и наближаващият празник Благовещение.

Ценен подарък за неделното училище

21.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 февруари, в деня на опрощението, децата от неделното училище имаха едно по-различно занимание. И в него се включиха всички в храма. Беше осветена Богородичната икона, която децата получиха наскоро като дарение.

Какво се случва в центъра