Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец

18.08.2023 г.
Св.преп. Йоан Рилски - съвременен стенопис, фрагмент. Троянски манастир, иконограф Галин Ганчев
Автор: Ангел Карадаков

„Нито пък търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях, като оставяте Небесния цар,…завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци.” 
Св. Йоан Рилски

Братя и сестри,

Днес, 18 август,честваме българския светец, просиял по нашата родна земя. Днес се радва цялата българска страна, защото дойде и времето да празнуваме още едно успение, още едно заспиване на Божи угодник. Елате, всички празниколюбци, елате и се повеселете, защото днес светилникът на Българската църква се пресели при Бога, застана близо до Светата Троица и всякога се моли на Него за нашия изстрадал от трудности народ.

Ето, братя, светло тържество! Нека всеки дойде, да ликува, да се наслади на това чудо, което Бог извърши на човека. Да отворим телесните си очи и да се издигнем с духа си, за да съзерцаем славното успение на преподобния Йоан. Да издигнем високо духа си, та като се изкачим малко, да видим славното възкачване на св. Йоан при Господа Бога.

На днешния ден е отредено да празнуваме още едно успение. Два дена след преславното успение на Божията Майка – Пресвета Богородица, Църквата е отредила да празнуваме и успението на св. Йоан. Само в период на два дена виждаме как и Божията Майка, и Божият угодник Йоан се възкачиха при Небесния ни Баща. Виждаме и се удивляваме, виждаме и мълчим, защото няма какво да кажем пред Божията благодат. Удивлението ни е пълно, пълно е и сърцето ни с благодарност, че сме удостоени да видим всичко това.

Ще ми се, братя, да си поговорим малко за живота на св. Йоан, та като почерпим от извора на подвизите и подвижническия живот, духовно да възрастем и в удивление да прославим Бога, Който към всички е снизходителен, благ.

„Завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие.Живял в пълно себеотрицание, смирение и любов към всички, св. Йоан завещал нещо, нещо важно, нещо съкровено на своите ученици, а именно на всички, които му се молят и искат да последват неговия живот. Завещал им е завет, дал им е указание как да живеят, за да не прегрешат пред Господа. И какво мислите най-напред завещал? Да пазите светата вяра, да я пазите като очите си, непорочна и незасегната от всякакво човешко зломислие, пазете я от човешкото мъдруване, защото от него се ражда всичко лошо на тоя свят, от гордостта човешка, от егоизма и най-вече от непослушанието към Църквата Божия!

И продължава:„Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път. Пазете се грижливо от светски увлечения….Дръжте преданията, братя, дръжте ги, защото е важно всичко да се запази неповредено, такова, каквото си е било, такова трябва и да си бъде. Пазете преданията, които сте чули от мене, казва св. Йоан, загрижен за своите си. Не ходете ни надясно, ни наляво, а по царския път, да именно по него, по който са вървели, а и сега вървят Божиите угодници, защото всяко отклоняване, било наляво или надясно, е изпадане, да се върви по Царския път, а именно по пътя на Отците.

И така, братя, днес светецът от Рилската пустиня Йоан премина във вечния живот, заставайки близо до Светата Троица, молейки се за нас неблагодарните.

Нека в молитва да извикаме към св. Йоан, който живя постнически живот, търпя жажда и пек, студ и зной, заради Царството Божие, да извикаме така:„Станал си избран съсъд на Божествената благодат, велики Иоане, защото върху тебе се изпълни словото на Кръстителя, че Бог не дава духа с мярка. С какви благодатни дарования не си бил увенчан от Бога? И с кои прояви на благодатта не бе изпълнен твоят живот? 

Затова и ние, гледайки на тебе като на съсъд на дивна благодат, принасяме ти тези наши похвали: 

Радвай се, отче Иоане, защото си придобил дара на Христовото смирение; радвай се, защото си достигнал благодатта на умилението и сълзите. 

Радвай се, защото си приел от Бога дара на чистотата и целомъдрието; радвай се, защото си бил озарен от чудодействената вяра. 

Радвай се, защото си придобил дар не само да вярваш в Христа, но и да страдаш за Него; радвай се, защото си бил увенчан с дара на ревност по Бога. 

Радвай се, защото си бил изпълнен и с дар на любов към ближния; радвай се, защото си бил украсен с дар на божествено знание. 

Радвай се, защото си просиял и като прозорливец; радвай се, защото си имал и дарованието на непрестанна серафимска молитва. 

Радвай се, защото си запазил докрай надеждата на бъдещото блаженство; радвай се, защото си предвкусил това блаженство от Духа Утешителя още в този живот. 

Радвай се, преподобни Иоане, Рилски Чудотворче, славо и радосте наша!

Св. Йоане, ти стана избран съсъд на благодатта Божия, за това и те прославяме. Днес целият български народ ти пее песен на радост, защото ти ни показа какъв живот трябва да живее човек, за да наследи Небесната награда, а именно живот, отдаден на Бога. Без значение къде сме и как живеем, трябва постоянно да се уповаваме на Бога, и, вярвам, няма да ни остави, както не остави и Рилския пустинножител, а точно обратното – помагаше му във всяко негово начинание.

Братя и сестри,

Днес, се радваме, днес тържествуваме. Радваме се, така и трябва. Днес, покровителят на нашето отечество, св. Йоан, се пресели при Бога. Днес, застана при Бога, пред Божия престол, откъдето и сега се моли винаги за нас, а и за всеки отправил молитвен вопъл към Бога и към него.Нека да пазим завета на св. Йоан, защото този завет е нашето предписание – чрез спазването му мнозина станаха светии. Да пазим вярата си непоколебима, лишена от човешкото мъдруване и от светската злоба. Да се отдадем изцяло на Бога, вършейки Неговата воля, та да последваме св. Йоан в Небесното царство. Та на Страшния Съд Божи да застане той и да каже пред Бога: „Ето ме мене и моите чада…. Да се не посрами св. Йоан от нас на страшния и праведен Съд Божи. Амин.

източник: dobrotoliubie.com

Към Тропара на св. Йоан Рилски

Още от Православни светии

Успение на св. Методий Славянобългарски

06.04.2024 г. | Архангел.бг | Православни празници

Божествения и верен Методий да възпеем, хора, и с любов да облажим като велик пастир на славяните, честен служител на Троицата и прогонител на ересите: той се моли непрестанно за всички нас.

Надежда за „безнадеждно болните” духом

01.04.2024 г. | протойерей Игор Гагарин | Православни празници

„Радвай се, защото, някога блудница, днес си станала Христова невеста. Радвай се, чудо на Божието милосърдие, Марие равноангелна”... На 1 април почитаме паметта на преп. Мария Египетска.

Мистиката на св. Йоан Лествичник

30.03.2024 г. | Български Екзарх Стефан I | Православни празници

На 30 март честваме паметта на св. преп. Йоан Синаит, наричан още Лествичник по името на книгата му „Лествица“ (Стълба), в която описва своя духовен опит в постигането на християнските добродетели, чрез които душата постепенно възхожда към Бога.

Какво се случва в центъра