Урок по родолюбие

26.05.2019 г.
Родословие на Иисус Христос - фреска от манастира Ватопед, Света Гора - Атон
Автор: Архангел.бг

В неделния ден след края на св. Литургия беше закрита учебната година на енорийската детска школа „Кандилце” в Духовно-просветния център.

В работата на школата през годината се включиха и родители, и други членове на енорията, всеки със своите дарби, а децата станаха причастни на техните професии или любими занимания – пробваха своите умения в творческото писане с майката на Ани и Деви, изработиха цветни икебани с леля Милена, която украсява храма за празниците на Църквата, майсториха великденски украси с майката на Ева, Димана и Никол, а с татко им, който пее в църковния хор по време на службата, разучиха тропара на св. Богородица...

Но остана нещо неизпълнено от предварителните задачи, които си бяха набелязали в началото на учебната година. Нещо така важно и полезно за всеки млад човек, търсещ своята идентичност. Тъкмо на това беше посветено последното занимание на школата. А в залата присъстваха не само децата и техните учители, но и родителите им, а и много хора от енорията. Водещ беше отец Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център.

Той започна по необичаен начин, като прочете на децата родословието на Господ Иисус Христос (Мат. 1:1-17), и им припомни, че неслучайно това е родът на цар Давид, тъй като Бог му е обещал, че от неговото коляно ще се роди Спасителят на света – Христос. Затова и Евангелието започва по този начин – от една страна, да се знае, че Бог е изпълнил обещанието, което дал на цар Давид, а от друга, да се потвърди, че Иисус Христос не е само Бог, но и човек, и като човек има родословие, както всеки от нас.Но защо е нужно да знаем родословието на Иисус Христос? Защо е важно да знаем кои са предците Му? Как това помага за нашето личностно развитие? Какво общо имаме с Него? Децата предлагаха различни варианти – защото се наричаме християни по Неговото име, защото като Бог ни е създал, защото сме братя и сестри на първите хора и сме образ и подобие на Бога, но накрая стигнаха и до извода, че общото е именно Неговата човешка природа, че Той, бидейки Бог, е станал и човек като нас. Затова на първо място в нашето духовно развитие е важно да знаем, какво означава да си човек? В това знание са заложени основите на нашето израстване, на нашето истинско самочувствие и нашето щастие. Защото колкото по-малко познаваме себе си, толкова по-нездраво самочувствие имаме, и обратно, колкото по-добре познаваме себе си, толкова по-истински заставаме пред Бога, искрено, с пълно съзнание за себе си..

А защо е важно да знаем кои са нашите предци? Родословието на човека обикновено се проследява по бащина линия, но ако ние проследим своето родословие и по майчина линия, ще се чувстваме много по-богати духовно и родово – зад гърба си ще имаме два големи рода, толкова много хора, сред които е възможно да има велики личности, някои дори светци, а други – грешници, и от живота на всеки един от тях ще може да си изведем поука за нашия собствен живот.

Проследяването на родословието дава възможност да опознаем тези хора, като се започне от най-близките до нас, родителите ни. Ние не винаги знаем всичко за тях – къде са се родили, как са расли, къде са учили, как са прекарвали ваканциите си, дали са можели да карат колело, дали са вярвали в Бога, за какво са мечтали, как са се запознали и са създали семейство. А кои са техните братя и сестри, след това техните родители и родителите на родителите – дори само три поколения преди нас да се опитаме да проследим, ще видим за колко много хора става дума, всеки със своето Аз, стоящ пред нас и пред Бога.

Те са нашите корени, по които до нас достига нашата родова памет. Много често обстоятелствата в техния живот, формирали техните характери, се отразяват и на следващите поколения, в това число и на нас. Така ние понякога чуваме от своите близки, че не само външно, но и по отделни свои качества приличаме на някой свой роднина от миналото. И това може да са достойнства, които да ни изпълват с истинско самочувствие.

За да бъде по-ясно на децата, о. Василий нарисува пред тях родословието на три поколения от своето семейство и разказа за някои свои предци. През съдбата на своя баща и неговите двама братя, той обясни нагледно колко възпитателно може да бъде въздействието на родовата памет. Дори само споменът за достойния дядо, който ги е отгледал, и възхищението, с което се говорело за него н семейството, го превръща в пример за подражание и на неговите правнуци, без да има нужда да им казват какво трябва или не трябва да правят.

В края на заниманието децата от школата, както подобава, получиха и домашно за лятната ваканция. Всъщност, както се оказа, неговото изпълнение предполага участие на родители, баби и дядовци и всички роднини, които могат да допринесат с някаква полезна информация, тъй като задачата е децата да направят своето родословно дърво. Как да бъде оформено, всеки ще реши сам, допускат се и схеми, и рисунки, и снимки, и други възможни решения. Проектите ще бъдат представяни през следващата учебна година на школата.

Разделихме се, на не за дълго, разбира се. Децата ще продължат да се срещат на неделните и празничните служби в храма, участвайки в живота и тайнствата на Църквата, а кой знае, може би и да попътуват заедно – при следващо съвместно поклонение по светините български. Ще видим.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Част от цялото. Летен младежки форум - 2019 (1)

12.08.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Летният младежки форум се проведе от 3 до 9 август под надслова „Част от цялото”. За няколко дни младежите станаха част от живота на Църквата. В личен опит те имаха възможност да се убедят, че това е живот настоящ, динамичен и вълнуващ...

С творческо вдъхновение в навечерието на празника

25.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Може да видите картините на младите художници съвсем скоро, изложбата се открива на 27 юли. Празничният ден ще премине при следната програма...

Алтернатива, юли 2019

09.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат юлският (237) брой на „Алтернатива”. Християнството като път и темата за вечността не са нови теми в списанието, но сега те са изведени като тема на броя...

Какво се случва в центъра