Духовно просветен център

Трудните пътеки

20.03.2020 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов във Втората неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама, храм Св. Николай Чудотворец”, 15 март 2020 г.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри,
Това Евангелие, което се полага за днешния ден според богослужебния кръг, може би е най-точното за това извънредно положение, което обяви държавата.

Не само от Евангелията знаем това, което се случва в този случай – обърнете внимание, Господ Иисус Христос, като вижда вярата на тези четирима мъже, донесли разслабения при Него, толкова радост има в Себе си, че казва на човека: „Прощават ти се греховете”. Ние всеки път го казваме на светата Литургия: „Вярвам в един Бог Отец, творец на видимия и невидимия свят”. Това, което не познаваме, не можем да видим с очите си, но то съществува. Бог има власт да дава живот, Той е източник на живот. И тук в Евангелието казва на човека:”Стани, вземи си одъра и си иди”.

Всички тези чудеса в Евангелието имат своето доказателство в историята. Самите апостоли, които тръгват да го разпространяват по целия свят, знаем, някои от тях отиват в Африка, в Индия, ако човек се замисли разумно, те тръгват без да знаят какво ги очаква. Дали изобщо ще достигнат до тези места от своя жребий? Само да стигнат до там може да е отнело години. И разбойниците не са единственото, което ги е заплашвало по пътя. (…)
Чуйте края в прикачения видеофайл.

Думи на отец Алексей в края на Литургията:
Братя и сестри, ние имаме примера на всичко, което се случва в Евангелията, и  знаем как Господ Иисус Христос насърчава хората със силна вяра. Имаме примера на апостолите и на всички, които са искали да разпространят благата вест по целия свят. Имаме примера на тяхната смелост. Те са мислили повече за Бога, за вечния живот. В крайна сметка, когато човек мисли така, става дума за онази вяра, за която Господ Иисус Христос казва, че и планини премества.

Попаднах на една статия, писана през 20-те години, за испанския грип, инфлуенца. В България почти всички се заразили. Каквото и да правели, рано или късно, стигало и до тях. Заразявали се всички от семейството, но най-тежко боледували възрастните. Може би и сега ще е така, затова най-вече трябва да предпазим възрастните хора и тези, които вече имат някакви хронични болести. Нека спазим всички хигиенни и ограничителни мерки, които ни съветва държавата. Но да помислим и за душата си. Както казва Господ Иисус Христос, по-важно е на човека да му се простят греховете.

Може би не сега, но в един момент смъртта ще дойде. И ако човек е вършил добри дела, вярвал е в Бога и се е водил по думите на Христос в живота си, даже и да го застигне смъртта, няма от какво да се страхува. Амин.

Още по темата
Още от Проповеди

Боже, глад е!

03.08.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

В нашия практичен свят ние сме толкова практични, че за хляба си се трудим много повече, отколкото за душата си, Но ето тези хора са тръгнали след Христос в очакване на нещо много повече от хляба. Словото Божие е това, което винаги е било водещо за човека ...

Те Го потърсили и Той ги нахранил

02.08.2020 г. | свeщеник Алексей Атанасов | Проповеди

Евангелистите не дават подробности как точно се е случило това чудо, но това, което е искал да покаже там Господ, е Божието всемогъщество... И когато ние започваме да се храним, и го правим с молитва, тази храна вече не е просто храна – тя става благословена от самия Създател. (2017)

Да бъдем свидетели

20.07.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Оказва се, че за да светим в този свят, не се изисква от нас да бъдем насилници, да бъдем взискателни към хората... Да свидетелстваш, означава да живееш с Христа, да бъде нашият живот изпълнен с радост и дръзновение в дома ни, в работата ни. Ето там трябва да свидетелстваме.

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори