Три вечери от програмата „Семейството е свято”

19.11.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Отмина първата седмица от програмата в подкрепа на семейството под надслова „Семейството е свято”. В трите вечери хората, дошли в залата на Духовно-просветния център, имаха възможност да чуят мненията на няколко лектори по различни теми, свързани със семейството и неговото състояние днес.

В сряда вечер беше лекцията на иконом Василий Шаган „Бракът като отговорност”. Но не отговорностите на мъжа и жената в брака бяха на фокус в нея. Отец Василий изненада всички, като обърна внимание на нещо, което до голяма степен днес е забравено и, за жалост, вече „не работи” за изграждането на семейството. Става дума за предварителните стъпки, които трябва да изминат мъжът и жената, преди да встъпят в брак. Стъпки, в които осъзнават и поемат отговорността за предстоящото, за да се случи то в своята пълнота. Признанието в любов на мъжа към жената и отговорът от нейна страна, вземането на решение как ще се развиват отношенията им по-нататък, съобщаването на решението пред родителите и приятелите им, сгодяването на младите с благословията на родителите им и опознаването на семействата им, договарянето на всички важни за двамата ценности и принципи, които биха искали да са основа на техния брак, планирането на сватбата – всички тези стъпки са нужни преди започването на самия брак. Те помагат на мъжа и жената да придобият в отношенията си  категоричност и яснота и да продължат напред с пълна отговорност за случващото се. Тези стъпки обуславят много по-задълбочени отношения, не просто съжителство и споделяне на разходите, а преодоляване на страха и недоверието и пълно приемане на живота на другия. (Вж. лекцията на ВИДЕО)

В четвъртък беше втората среща с богословите Юлия Христова и Борислав Аврамов, сътрудници на Духовно-просветния център. Водени от опита си в работата с младежи от варненски училища те предложиха на публиката откровен разговор за отношенията между мъжа и жената преди брака. В центъра на разговора бяха жените, защото е важно какви параметри на отношенията с другия пол ще зададат те. За отправна точка използваха няколко видео-лекции на психолозите Мила Левчук и Сергей Егоров. Какво искат жените от мъжете и обратно? Какви качества харесваме в противоположния пол? Може ли някой да се надява, че ще промени другия, ако той сам не е пожелал? Защо ясната и правилна представа за себе си и за целта на нашия живот е задължителна за изграждане на правилни отношения с другия пол и за създаване на здраво семейство? По тези и други въпроси обмениха мнения и опит участниците в разговора.

В петък вечер беше първата лекция на доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет по темата „Бащата в семейството”. В тази първа част той обърна внимание на това, какво се случва с мъжа в съвременния свят от гледна точка на неговите възрастови особености (отрок, момче, юноша, младеж, мъж, старец) и социален статут в семейството (син, неженен мъж, съпруг, баща, дядо). Също така той проследи историческите трансформации и деформации на мъжа и неговите функции в семейството, като накара публиката да се замисли колко комплексни са обстоятелствата, в които се формираме като личности. (Вж. лекцията на ВИДЕО)

Дните, посветени на Деня на християнското семейство продължават, заповядайте и на останалите лекции от програмата. А на 21-ви да се съберем в храма на Божествената св. Литургия, за да празнуваме цялата Църква.

Темата за семейството може да видите и през погледа на отец Ивица Тодоров от Скопие, Македония, който гостува във Варна през лятото. Видео от срещите с него може да гледате на нашия Youtube канал Архангел.бг.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, август 2018

13.08.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Тема на броя – Света Богородица и величието на човешката личност. Доколко всеки човек се устремява към висотата и величието на Нейната личност и доколко правилно ги разбира? Не стига ли само до мисълта за собственото си величие, осуетявайки срещата си с Бога?...

Какво мислят младите. Летен младежки форум - 2018

12.08.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши третото издание на Летния младежки форум. Споделяме своите впечатления от срещите с младите хора днес.Темите за разговор бяха най-различни. Ето какво мислят за приятелството...

Започна Летният младежки форум - 2018

05.08.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Тази година той ще продължи от 5 до 9 август и отново си поставя за цел да срещне младите хора с християнските ценности и традиции. Разбира се, по начин, достъпен и подходящ за възрастта им...

Какво се случва в центъра