Три беседи за семейството - 2 (+Видео)

26.06.2018 г.
attachment_detskorazvitie.bg
Автор: Архангел.бг

Запис от втората беседа с психолога Малина Михайлова за семейството, провела се на 7 юни 2018 в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Тема: Какви партньори избираме? Взаимовръзка между стиловете на привързаност и семейните модели.

Малина Михайлова: Семейството е една наистина благодатна сфера, в която човек може да преживява силни положителни емоционални състояния – щастие, любов, подкрепа. То е изключително важно за нас като ценност, част от нашата култура. Разбира се, хубавите моменти лесно може да ги преживеем, когато няма конфликти. Но има състояния, когато не е така, и човек се чуди какво да направи, за да се реши проблемът. Моята цел като психолог е да покажа пътя, по-който би могъл да се реши. Човек не винаги разбира, че не носи цялата вина за своето поведение, а следва насадени семейни модели, залегнали дълбоко в подсъзнанието му.

Кое прави един брак успешен? Кои са причините някои хора винаги да са щастливи, а други постоянно да попадат в трудни отношения? Всичко си има своите причинно-следствени връзки. Най-ранният период в развитието на детето (от 0 до 1 г.) се оказва особено важен за стила на привързаност, който ще възприеме то занапред в живота си. При обгрижваща и откликваща майка се формира сигурен стил на свързване със света, детето умее да управлява емоциите си, тревожността му е ниска и светът е сигурно място за живеене, то го опознава без страх и без страх се отваря към другите хора, не се страхува от промени. При непостоянни грижи или неадекватно поведение на майката се формира несигурен стил на свързване със света, детето не умее да управлява емоциите си, тревожността му е висока и светът е крайно несигурно място за живеене, страховете и ниската самооценка затрудняват отношенията му с другите хора, то трудно взема решения както в личен, така и в професионален план вече като възрастен.

Така става ясно, че първоначалният проблем, който е довел човека при психолога, всъщност е повърхностен, а дълбокият проблем идва от стила на привързаност, който е усвоил даденият човек несъзнателно. Защото съобразно тези стилове и моделите в родното семейство всеки от нас прави своите избори в живота и се свързва с определен тип партньори. И смисълът на психотерапията е да си дадем сметка за болезнените конфликти, в които изпадаме, и да не продължаваме този модел, който ни води до тях (…)

Отец Василий Шаган: Бракът е онова място, където се случва срещата на две личности. Следователно ние трябва да придобием личностно съзнание за себе си – кой съм аз като личност, и изобщо какво е личност… В този свят няма друг, подобен на нас, с нашите индивидуални характеристики, и в това е красотата и пълнотата на човечеството, което Бог е сътворил, в това число и нас самите, с нашата личностна индивидуалност. Да различиш своята личностна индивидуалност и да я опознаеш, но не образование, кариера, възпитание, а в дълбочина, тоест даровете, които Бог ти е дал – това е може би една от сериозните стъпки към брачното единство. Върху това знание имаш възможност да изграждаш себе си спрямо всички останали. Но това няма как да стане, ако егоизмът ни пречи. Най-краткото определение на егоизма е: състояние, в което търсим своето. И най-честите конфликти в брака са именно на тази основа: „Защо аз трябва да…, а той/тя не?” (…)

Още по темата
Още от Семейство и възпитание

Отчество, отцеубийство и възпитание - част първа

06.09.2018 г. | Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий (Радович) | Семейство и възпитание

Нашето време се отличава с незапомнен в историята бунт срещу всякакъв авторитет - религиозен или морален, обществен или семеен. Авторитетът е поставен под въпрос и е в дълбока криза. Да изясним какво е авторитет и каква роля той играе в нашето възпитание.

Света Богородица е образец за майка и жена

17.08.2018 г. | Сисанийски митрополит Павел | Семейство и възпитание

Днес култивираме тръните и унищожихме цветята. Колко да са виновни горките деца, които не потърсиха и не намериха никъде нещо от това другото (т.е. духовното). Защо се загуби майката? Защото загуби своя първообраз...

Три беседи за семейството - 3 (+Видео)

07.07.2018 г. | Архангел.бг | Семейство и възпитание

Как възпитаваме децата си? Чести родителски грешки, проблеми, които произтичат от родителските грешки. Детски психотравми – кой съм аз, чувство за лична стойност, значимост, успешност. Беседа с психолога Малина Михайлова...

Какво се случва в центъра