Трети ден от Седмицата на православната книга – 2018

13.09.2018 г.
Автор: Архангел.бг

В третия ден на Седмицата на православната книга гост беше Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Заедно с о. Михаил Ковачев представиха изданията на Ловчанска св. митрополия, излезли през тази година. Специално внимание беше обърнато на „Настолна книга за монаси и миряни” на архим. Йоан Крестянкин и на детската серия „За децата на България” – разкази за живота на известни светци и признати подвижници на благочестието. „Заехме се да издаваме книги за възрастни и деца, - каза митрополит Гавриил, - особено за децата, защото за тях днес няма почти нищо истинско. Тези книжки ги учат на истински християнски морал, но са полезни и за родителите им, които искат да знаят как да ги възпитават.”

Вечерта продължи с представяне на книгата на доц. Клара Тонева от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – „Секуларизираната религиозност”. Авторката развълнува публиката със своята искреност. Тя представи своята книга като книга за човека и за Бога, за човека и за вярата, за важните въпроси днес – защо е разрушено семейството, защо всеки брак завършва с развод, защо го няма авторитетът на бащата, който помага да се припознае авторитетът на Бога, защо я няма малката църква, общността вкъщи, която помага на детето да припознае общността на любовта, т.е. Църквата…, но в същото време книга оптимистична, защото рано или късно човек се запитва какъв е смисълът на живота му. И когато разбере, много болезнено понякога, че не може сам, той се обръща към Бога. Но тук идва нашата роля, на тези, които вече сме в Църквата – любовта, която, уви, доста често отсъства... 

Следващият гост беше ставрофорен протойерей Радомир Никчевич, директор на издателство „Светигора” на Черногорска и Приморска митрополия. Поводът – книгата на Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий „Въведение в православната философия на възпитанието”, издание на Варненска и Великопреславска св. митрополия. Двамата с доц. д-р Свилен Тутеков (редактор на българското издание) представиха идеите на книгата и нейните достойнства на задълбочен богословски труд, в който, „от една страна, има гаранцията, сигурността на църковния ум, на църковния етос, а от друга страна, има дръзновението и творчеството да осмисля всичко, което стои пред съвременния човек днес и сега.”…

Доц. Свилен Тутеков представи също така Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и богословското списание-годишник „Теологикон”, като подчерта нуждата от осъзнаване на важността на богословието за Църквата и от работата им в екип.

В края на вечерта иконом доц. Теодор Стойчев представи накратко специалност „Теология” към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и своята нова книга – „Въведение в Новия Завет”. В нея той освен каноничните въпроси разглежда и богословските проблеми във всяко едно Послание, вълнували хората тогава, което помага на съвременния човек да види Свещеното Писание от друга гледна точка – на преживяно.

Третия ден от Седмицата завърши с думи на благодарност на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан към гостите и участниците и публиката.

Още по темата
Още от Коментар

Богословие на личността

11.02.2019 г. | Георги Тодоров | Коментар

Тоз, който умре в Христа, той умира победоносно – като зърното в земята. Църквата не отрича смъртта. Тя вярва в действителната победа над смъртта след смъртта, в действителния живот след смъртта – вечния живот в Царството. С Богом.

След паметта

10.02.2019 г. | Борислав Аврамов | Коментар

Тези дни имаше годишнина от смъртта на Капитан Петко Войвода. На централните гробища пред гроба на героя имаше помен и тържество. Всичко беше както трябва - накрая много венци и цветя от всички, както му е редът... А защо нямаше ученици?

Коледа без грим (+Видео)

29.12.2018 г. | доц. Ивайло Найденов | Коментар

В наше време, когато на Бъдни вечер трудно различаваме Витлеемската звезда от всички други светила по града, е редно и задължително да се замислим за това, какво всъщност представлява Рождество...

Какво се случва в центъра